Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon tvingades välja ­mellan hund och man

Tvingades välja mellan hund och pojkvän. Foto: Lars K. Christensen

Barn eller sambo på gång?

Din hund kommer att älska den nya familjemedlemmen – bara du tänker smart.

Hundpsykolog Charlotte ­Swansteins kommentar

"Ställs man inför ett sådant här ­ultimatum är det förmodligen ett tecken på att personen som kräver detta inte är frisk. Han eller hon kan ha ett stort kontroll­behov och man kan ge sig den på att det kommer att ställas fler och fler ultimatum i framtiden. Det är en sak om personen i fråga är mycket rädd för hundar, eller om han eller hon är allergisk. I det här fallet handlade det inte om det, och det är inte sunt."

När Lena träffade sin nya pojkvän blev det snart gnissel i relationen.

Pojkvännen hade synpunkter på Lenas hund, och Lena tvingades välja mellan hunden och pojkvännen.

För Helena var border collien Bosse en stor del av livet. Hon var instruktör på Brukshunds­klubben och tävlade regelbundet med sin hund.

När hon träffade sin nya partner var han till en början intresserad av de olika aktiviteterna, men snart började han kritisera Lena för att hon engagerade sig för mycket i hunden.

- Jag slutade i princip träna med Bosse. Istället fick Bosse helt enkelt hänga med oss på våra vandringar, berättar Lena.

Efter några månader tog pojkvännen upp att han tyckte det var jobbigt med hunden, och Lena började lämna bort Bosse mer och mer, samtidigt som hon umgicks allt intensivare med sin pojkvän.

Ofta dåligt samvete

- Vi diskuterade att flytta ihop, och allt kändes bra, om det inte var för att han hade såna problem med min hund. Jag hade ofta dåligt samvete, och varken jag eller Bosse mådde bra, minns Lena.

Så kom kvällen när pojkvännen ställde ett ultimatum: Lena skulle välja mellan honom och hunden.

- Det var en förfärlig kväll. Vi grät båda två och jag förstod att det var allvar.

Lena valde hunden. I dag är hon glad över sitt beslut, och motiverar det med att det inte var friskt att ställa ett sånt ultimatum: att hon förmodligen skulle behöva välja bort en mängd saker i livet om hon valde pojkvännen.

 

Läs också: Så lär du hunden att älska nya familjemedlemmar.

 

Av: Anna-Maria Stawreberg