Guldfiskars minne har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Foto: Cornelia Nordström
Guldfiskars minne har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Foto: Cornelia Nordström

Guldfiskens minne – myt eller sanning?

Publicerad

Har guldfiskar verkligen dåligt minne?

Nej! De kan till och med memorera den rätta vägen i en labyrint.

Här är fem seglivade myter om husdjur!

Katter löper inte bara i mars utan året runt. Hur ofta varierar, vissa löper varje månad och andra en till två gånger per år.


Kaniner och marsvin är inte perfekt matchade kompisar. ­Kaniner kan tvärtom vara dominanta mot de mindre ­marsvinen. Vill du ändå att de ska bli sambor gör du bäst i att bevaka umgänget noga under en lång tid.


En spegel i buren gör inte att undulaten känner sig mindre ensam. Sorgligt nog kan fågeln i stället bli lätt besatt av sin spegelbild och mata den som ­attan.


Sköldpaddors avsaknad av ytteröron gör inte att de är döva. I själva verket sitter deras trumhinnor ytterst, i nivå med huden och ser ut som två lite större och mer genomskinliga fjäll på sidorna av huvudet.


Minne som en guldfisk behöver inte vara det sämsta att ha. Glöm myten om att fiskar bara minns de senaste tre sekunderna! De kan exempelvis memorera den rätta vägen i en labyrint och har visat sig vara bra modeller för minnesforskare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag