Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gör hundpromenaden rolig – med söklekar

Gör promenaden med din hund rolig och lärorik. Testa att söka på nya sätt!
Foto: Johan Gunséus

Gör den dagliga promenaden till en ­spännande ­vandring för vovven.

Med enkla söklekar blir hunden både ­gladare och mer tillfreds - och förmodligen lydigare.

Oftast behöver hundar mer ­stimulans för att bli nöjda och glada - de ­behöver utmaningar.

- Söklekar är ett enkelt sätt att ge ­hunden en mer stimulerande ­promenad. På köpet kommer du dessutom att få bättre kontakt med din hund och därmed även bättre lydnad på den, säger Åsa Tova Bergh, ­författare, ­hundägarcoach och instruktör.

Söklekar går att göra både om hunden är kopplad eller om den är lös. De går att göra på trottoaren och i skogen.

- Söklekar behöver alls inte vara komplicerade och ta lång tid att förbereda. De är något man gör under promenaden utifrån hur det ser ut där man går och vad man har med sig, säger Åsa Tova Berg.


Foto: Foto: Johan Gunséus

1. Göm godis

Med eller utan koppel
Platsa  hunden eller bind fast den. Göm godiset till exempel i barken på ett  träd, under en liten sten, på en cykel, i en buske eller på någon annan  passande plats. Kom ihåg att hunden ska kunna nå och ta godiset. Gå till  hunden och säg "leta". Är hunden kopplat så var beredd att hänga på när  hunden sätter fart! Om hunden inte förstår övningen till att börja med,  så gå med den och visa. Kom ihåg att peppa med glada tillrop


Foto: Foto: Johan Gunséus

2. Frukost ute

Med eller utan koppel
Platsa  hunden eller bind den. Säg vänta. Kasta ut hundens frukost på ett  ojämnt markområde, exempelvis bland stenar­, kottar och grenar eller i  r­abatten i ­trädgården. Säg "leta" och din överlyckliga­ hund har en  stund av ­nosarbete framför sig.

3. Lägg ett spår

– Med eller utan koppel
Platsa  hunden eller bind fast den. Trampa ordentligt där spåret börjar och där  det slutar. I spårslutet lägger du ut godis eller en ­leksak som hunden  gillar. Se till att hunden går fint sista femtio metrarna innan spåret  börjar. Den får INTE sniffa fritt! Starta genom att gå fram till spåret  och säg "leta". Ha tålamod i början om hunden inte förstår vad den ska  göra! Gå exempelvis med den till dess att den ­hittar godisen/leksaken.  Kom ihåg att ge mycket beröm! Den här övningen går lika bra att göra i  skogen som i parken - eller på trottoaren. Gör spårslutet utanför  ­asfalten och göm godiset i gräset.


Foto: Foto: Johan Gunséus

4. Leta kottar

Du går i skogen och ser en  massa kottar på marken. Platsa ­hunden. Bind fast den om n­ödvändigt.  Säg "vänta". Plocka upp en kotte och håll den i ­handen så att den får  din lukt. Plocka bort några bitar så att du känner igen den. Lägg  tillbaka kotten bland de andra kottarna. Gå fram till kotthögen och säg  "leta" till hunden. När den plockat upp rätt kotte, ge mycket beröm och  godis.

5. Tappa leksak

– Med eller utan koppel
Steg  1. Promenera med hunden intill dig. Tappa ner leksaken och säg "oj  då!". I början kommer hunden kanske inte att fatta, men ha tålamod och  fortsätt leken till dess att hunden förstår. Ge positivt beröm i massor!  Till slut kommer hunden att hålla noggrann koll på dig i väntan på att  något kul ska hända.
Steg 2. När steg 1 känns för enkelt kan leken  göras svårare. Promenera med hunden intill dig. Tappa ner leksaken men  fortsätt att gå. Säg "oj då!" efter en bit. I början kanske hunden inte  förstår att den ska söka efter leksaken, du får hjälpa den på traven.


Foto: Foto: Johan Gunséus

6. Bestämd plats

– Med eller utan koppel
Be  hunden sitta still på en sten eller en betongsugga eller vid din bil om  du bor i stan. Säg "vänta". Gör leken svårare genom att röra dig runt  hunden. Säg ­"varsågod" eller något annat ­kommando när övningen är  över. Ge mycket ­beröm och godis när övningen är klar. Ju ­duktigare  hunden blir, desto längre stund kan den sitta kvar.

7. Gå rätt väg

– Med koppel
Går hunden på  ena sidan om ­stolpen och du på den andra? Låt då hunden ägna sig åt  lite hjärn­gympa och räkna ut hur den ska lösa problemet. Ge mycket  beröm och godis när problemet är löst.