Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör hundpromenaden rolig – med söklekar

Gör promenaden med din hund rolig och lärorik. Testa att söka på nya sätt!
Foto: Johan Gunséus

Gör den dagliga promenaden till en ­spännande ­vandring för vovven.

Med enkla söklekar blir hunden både ­gladare och mer tillfreds - och förmodligen lydigare.

Oftast behöver hundar mer ­stimulans för att bli nöjda och glada - de ­behöver utmaningar.

- Söklekar är ett enkelt sätt att ge ­hunden en mer stimulerande ­promenad. På köpet kommer du dessutom att få bättre kontakt med din hund och därmed även bättre lydnad på den, säger Åsa Tova Bergh, ­författare, ­hundägarcoach och instruktör.

Söklekar går att göra både om hunden är kopplad eller om den är lös. De går att göra på trottoaren och i skogen.

- Söklekar behöver alls inte vara komplicerade och ta lång tid att förbereda. De är något man gör under promenaden utifrån hur det ser ut där man går och vad man har med sig, säger Åsa Tova Berg.

Foto: Foto: Johan Gunséus
1. Göm godis

Med eller utan koppel
Platsa hunden eller bind fast den. Göm godiset till exempel i barken på ett träd, under en liten sten, på en cykel, i en buske eller på någon annan passande plats. Kom ihåg att hunden ska kunna nå och ta godiset. Gå till hunden och säg "leta". Är hunden kopplat så var beredd att hänga på när hunden sätter fart! Om hunden inte förstår övningen till att börja med, så gå med den och visa. Kom ihåg att peppa med glada tillrop

Foto: Foto: Johan Gunséus
2. Frukost ute

Med eller utan koppel
Platsa hunden eller bind den. Säg vänta. Kasta ut hundens frukost på ett ojämnt markområde, exempelvis bland stenar­, kottar och grenar eller i r­abatten i ­trädgården. Säg "leta" och din överlyckliga­ hund har en stund av ­nosarbete framför sig.

3. Lägg ett spår

– Med eller utan koppel
Platsa hunden eller bind fast den. Trampa ordentligt där spåret börjar och där det slutar. I spårslutet lägger du ut godis eller en ­leksak som hunden gillar. Se till att hunden går fint sista femtio metrarna innan spåret börjar. Den får INTE sniffa fritt! Starta genom att gå fram till spåret och säg "leta". Ha tålamod i början om hunden inte förstår vad den ska göra! Gå exempelvis med den till dess att den ­hittar godisen/leksaken. Kom ihåg att ge mycket beröm! Den här övningen går lika bra att göra i skogen som i parken - eller på trottoaren. Gör spårslutet utanför ­asfalten och göm godiset i gräset.

Foto: Foto: Johan Gunséus
4. Leta kottar

Du går i skogen och ser en massa kottar på marken. Platsa ­hunden. Bind fast den om n­ödvändigt. Säg "vänta". Plocka upp en kotte och håll den i ­handen så att den får din lukt. Plocka bort några bitar så att du känner igen den. Lägg tillbaka kotten bland de andra kottarna. Gå fram till kotthögen och säg "leta" till hunden. När den plockat upp rätt kotte, ge mycket beröm och godis.

5. Tappa leksak

– Med eller utan koppel
Steg 1. Promenera med hunden intill dig. Tappa ner leksaken och säg "oj då!". I början kommer hunden kanske inte att fatta, men ha tålamod och fortsätt leken till dess att hunden förstår. Ge positivt beröm i massor! Till slut kommer hunden att hålla noggrann koll på dig i väntan på att något kul ska hända.
Steg 2. När steg 1 känns för enkelt kan leken göras svårare. Promenera med hunden intill dig. Tappa ner leksaken men fortsätt att gå. Säg "oj då!" efter en bit. I början kanske hunden inte förstår att den ska söka efter leksaken, du får hjälpa den på traven.

Foto: Foto: Johan Gunséus
6. Bestämd plats

– Med eller utan koppel
Be hunden sitta still på en sten eller en betongsugga eller vid din bil om du bor i stan. Säg "vänta". Gör leken svårare genom att röra dig runt hunden. Säg ­"varsågod" eller något annat ­kommando när övningen är över. Ge mycket ­beröm och godis när övningen är klar. Ju ­duktigare hunden blir, desto längre stund kan den sitta kvar.

7. Gå rätt väg

– Med koppel
Går hunden på ena sidan om ­stolpen och du på den andra? Låt då hunden ägna sig åt lite hjärn­gympa och räkna ut hur den ska lösa problemet. Ge mycket beröm och godis när problemet är löst.