Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ge hunden köttben? Tänk då på det här!

Mums. I modern svensk ­köttproduktion är det sällsynt att äldre djur slaktas. Därför kan man med gott samvete ge sin hund ett köttben från gris.
Foto: Colourbox

Ge din hund ett saftigt köttben och hunden hamnar i nirvana.

Men vissa bensorter sägs vara farliga, benen på f: fläsk, fisk, fågel och får. Vi reder ut begreppen.

En hund behöver få använda sina tänder och ett saftigt köttben kan hålla den sysselsatt i timmar.

Det mår hunden bra av. Men det finns vissa undantag, och förr var grundregeln enkel: Man skulle undvika att ge ben på f: fläsk, fisk, fågel och får. Anledningen var att f-benen lätt splittrades och orsakade skador i hundens tarmsystem.

Men riktigt så enkelt är det inte.

Nu tyder i stället mycket på att det i stället handlar om åldern på det djur, vars ben man matar sin hund med. Ju äldre djuret är, desto sprödare ben, och desto större risk att benet splittras och skadar hunden.

Gris är okej

I modern svensk köttproduktion är det sällsynt att äldre djur slaktas. Därför kan man med gott samvete ge sin hund ett köttben från gris, så länge benet är av modell större, och hunden inte riskerar att svälja det helt. Plocka bara undan det innan hunden börjar knäcka det i mindre bitar.

Rent generellt kan det vara smart att ha som grundregel att alltid undvika att ge hunden vassa, obehandlade ben, vare sig de kommer från nöt eller fisk.

- Vissa uppsågade delar, till exempel kotletter eller karré, är alltid olämpligt att ge en hund, oavsett vilket djur benen kommer ifrån. De är sylvassa redan från början och dessutom kroppens hårdaste ben. De kan ge svåra skador i både matstrupen och tunntarmen, eftersom hunden kan svälja dem hela, säger Juha Toropainen, länsveterinär i Skåne.

Testa att koka det

Vet du med dig att du har en hund med dålig matsmältning eller om den är känslig för fett kan även vanliga märgben från nötkreatur orsaka problem. Ett tips kan vara att koka märgbenet, även om vissa studier visar att benet då blir skörare, och att det då lättare kan flisa sig i tarmen.

En del hundägare skopar därför ur en del av märgen ur benet, eftersom det är själva benmärgen som riskerar att sätta fart på magen. Eftersom märgen är fet, och många hundar har problem med vikten, kan det vara smart att skopa ur märgen innan.

- Det viktiga är att man som hund­ägare håller ett öga på sin hund när det ligger och gnager på benet så att hunden inte knäcker benet i mindre bitar, råder Juha Toropainen.


Av: Anna-Maria Stawreberg