Mums. I modern svensk ­köttproduktion är det sällsynt att äldre djur slaktas. Därför kan man med gott samvete ge sin hund ett köttben från gris. Foto: Colourbox
Mums. I modern svensk ­köttproduktion är det sällsynt att äldre djur slaktas. Därför kan man med gott samvete ge sin hund ett köttben från gris. Foto: Colourbox

Ge hunden köttben? Tänk då på det här!

Publicerad

Ge din hund ett saftigt köttben och hunden hamnar i nirvana.

Men vissa bensorter sägs vara farliga, benen på f: fläsk, fisk, fågel och får. Vi reder ut begreppen.

En hund behöver få använda sina tänder och ett saftigt köttben kan hålla den sysselsatt i timmar.

Det mår hunden bra av. Men det finns vissa undantag, och förr var grundregeln enkel: Man skulle undvika att ge ben på f: fläsk, fisk, fågel och får. Anledningen var att f-benen lätt splittrades och orsakade skador i hundens tarmsystem.

Men riktigt så enkelt är det inte.

Nu tyder i stället mycket på att det i stället handlar om åldern på det djur, vars ben man matar sin hund med. Ju äldre djuret är, desto sprödare ben, och desto större risk att benet splittras och skadar hunden.

Gris är okej

I modern svensk köttproduktion är det sällsynt att äldre djur slaktas. Därför kan man med gott samvete ge sin hund ett köttben från gris, så länge benet är av modell större, och hunden inte riskerar att svälja det helt. Plocka bara undan det innan hunden börjar knäcka det i mindre bitar.

Rent generellt kan det vara smart att ha som grundregel att alltid undvika att ge hunden vassa, obehandlade ben, vare sig de kommer från nöt eller fisk.

- Vissa uppsågade delar, till exempel kotletter eller karré, är alltid olämpligt att ge en hund, oavsett vilket djur benen kommer ifrån. De är sylvassa redan från början och dessutom kroppens hårdaste ben. De kan ge svåra skador i både matstrupen och tunntarmen, eftersom hunden kan svälja dem hela, säger Juha Toropainen, länsveterinär i Skåne.

Testa att koka det

Vet du med dig att du har en hund med dålig matsmältning eller om den är känslig för fett kan även vanliga märgben från nötkreatur orsaka problem. Ett tips kan vara att koka märgbenet, även om vissa studier visar att benet då blir skörare, och att det då lättare kan flisa sig i tarmen.

En del hundägare skopar därför ur en del av märgen ur benet, eftersom det är själva benmärgen som riskerar att sätta fart på magen. Eftersom märgen är fet, och många hundar har problem med vikten, kan det vara smart att skopa ur märgen innan.

- Det viktiga är att man som hund­ägare håller ett öga på sin hund när det ligger och gnager på benet så att hunden inte knäcker benet i mindre bitar, råder Juha Toropainen.

 

Av: Anna-Maria Stawreberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag