Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskning: Därför har hundar så gulliga öron

Varför har hundar så gulliga öron? Enligt ny forskning var det ett misstag i den biologiska processen då djuren blev tama. Foto: Colourbox

NEW YORK. Varför har hundar så gulliga öron?

Enligt ny forskning var det ett misstag i den biologiska processen då djuren blev tama.

– När det gäller tamdjur skulle de flesta inte överleva i det vilda om de släpptes, säger forskaren Adam Wilkins till ABC News.

Tamdjur har egenskaper som helt saknas hos deras vilda förfäder, det gäller både grisar, hundar och hästar.

Fladdriga öron som många hundraser har finns bara på elefanter i det vilda. Tamdjur har också kortare nosar eller trynen, mindre tänder och mindre hjärna, vad forskarna kallar för ”domesticeringssyndromet”.

Varför, det har forskare funderat på ända sedan Charles Darwin.

Nu har ny forskning – som är ett internationellt samarbete mellan bland annat USA och Tyskland – börjat titta på en tidig biologisk process hos foster, rapporterar ABC.

Teorin är att djuravel gör att vissa stamceller fungerar sämre när kroppen ska bygga upp olika vävnader hos den nya individen.

Det historiska genexperimentet att tämja djur gav alltså resultat som man inte kunnat förutse – fladdriga öron till exempel.

Mår bra i fångenskap

Trots att den tidiga tämjningen av djur enbart syftade till att djuren skulle bli tama – inte som i dag, då man försöker få fram snabbare hästar eller gulligare hundar – så uppstod de här egenskaperna som sidoeffekter.

Men ”misstaget” behöver inte ha varit en dålig sak, menar Adam Wilkins, huvudförfattare i den nya studien och verksam vid Institutet för teoretisk biologi i Berlin.

– När det gäller tamdjur skulle de flesta inte överleva i det vilda om de släpptes, men i fångenskap mår de bra, och även om spåren av domesticeringssyndromet tekniskt sett är defekter, verkar det inte skada dem, säger han i ABC-intervjun.

För människors utveckling har det varit helt avgörande med djuren.

– Och för oss var det domesticeringen av djur en viktig förbättring som gjorde utvecklingen av vår civilisation möjlig, eller i alla fall bidrog starkt till den, säger Adam Wilkins till ABC.