Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressens redaktör räddade hemlös hund

Lennart Nilsson tillsammans med hunden Morris, som hans familj tagit hand om. I bakgrunden syns hans fru Sanna tillsammans med familjens andra två hundar Bosse och Iris. Foto: Cornelia Nordström
I början höll Morris sig på sin kant opch gömde sig under matbordet. Men nu har han anpassat sig till sin nya familj. Foto: Cornelia Nordström

När hunden Morris, 13, hittades i vintras fanns bara två alternativ: ge honom ett nytt hem eller låta honom avlivas.

För Expressens insändarredaktör Lennart ­Nilsson var det självklart att öppna sina dörrar för den gamle hunden.

Om Morris

Ålder: 13 år.
Ras: Korsning mellan en engelsk springer ­spaniel och en cavalier king charles.
Morris nya familj: ­Lennart, Sanna och hundarna sealyham­terrier Iris, 5, och Bosse, 5, en korsning mellan en ­yorkshireterrier och en ­kinesisk nakenhund.

 

Tips!

Det finns flera organisationer som tar hand om och ­omplacerar utsatta hundar. Bland annat ­Hundstallet, som drivs av den ideella föreningen Svenska hundskydds­föreningen, och Djurskyddet Sverige, en ideell djurskydds­organisation med 61 ­anslutna lokala föreningar. Läs mer på Hundstallet.se och Djurskyddet.se.

När Lennart Nilsson påbörjade sitt arbete som insändar­redaktör på Expressen för snart tre år sedan var det ett särskilt namn som utmärkte sig bland insändarsignaturerna redan från start. Nämligen Bo Wallerstig. Han kom upp i över tusen insändare i Expressen och hade mejlkontakt med Lennart Nilsson flera gånger i veckan.

- Bo hörde alltid av sig till mig när hans insändare blev publicerade. Vi hade en bra dialog, säger Lennart Nilsson.

Blev nervös

Men i februari upphörde plötsligt mejlen från Bo Wallerstig. Eftersom det aldrig hade hänt förut blev Lennart fundersam och skrev till Bo för att kolla att allt var som det skulle. När han inte fick något svar provade han att ringa men kom till en avstängd telefon.

- Då blev jag nervös och ringde sjukhuset i Västerås där han bodde. Men det är svårt att få veta något när man inte är släkt.

Tack vare att namnet Wallerstig inte är särskilt vanligt kunde Lennart lista ut vem som borde vara bror till Bo. Han ringde och hamnade rätt. Bos några år yngre bror ringde i sin tur polisen som tog sig in i lägenheten. Där hittade polisen Bo död. Vid hans sida satt gamle Morris troget, utan att ge ifrån sig ett ljud.

- Bos bror hade ingen möjlighet att ta hand om Morris. Så då fick jag frågan.

Tvekade aldrig

Lennart kollade med sin sambo ­Sanna och hennes svar var att de självklart skulle ta hand om hunden. De hade Bosse, en korsning mellan en yorkshireterrier och en kinesisk nakenhund, och Iris, som är en sealyhamterrier, sedan tidigare. Men nu utökades alltså hundskaran med Morris som är en korsning mellan en engelsk springer spaniel och en cavalier king charles.

- För mig var det aldrig någon tvekan. Jag tyckte jättemycket om Bo Wallerstig och han berättade så mycket om Morris. Det kändes som att Morris var en del av vår kontakt och det är en ära att få ta hand om honom nu.

En av alla historier som Bo delade med sig av handlade om att Morris var en ovanlig fågelhund.

- Det hände att Bo matade änderna i Västerås. Men Morris var helt ointresserad av fåglarna. Desto mer angelägen var han om att fånga ändernas brödsmulor. Så änderna och Morris fick samsas om maten.

När Lennart hämtade Morris på polisstationen i Västerås för nästan fyra månader sedan var hunden omtumlad av allt som hade hänt, och till en början lite skygg. Men allt har gått bra och Morris har anpassat sig till sin nya familj.

- I början höll han sig på sin kant och gömde sig under matbordet. Han är fortfarande lite avvaktande men vill ändå alltid vara i närheten av oss eller de andra hundarna.

Inget extra godis

För att det inte skulle bli några problem när Morris flyttade in såg Lennart och Sanna till att de tre hundarna fick mötas utomhus, på neutral mark, första gången. Sedan fick alla tre gå in ­samtidigt.

- Det funkade bra. Vi har varit noga med att behandla Morris på samma sätt som våra två andra hundar, och inte ge honom extra godis för att det har varit synd om honom.

När Bosse och Iris leker vilt i ­köket brukar Morris ligga bredvid och ­betrakta sina nya kompisar lite ­fundersamt.

- Morris är en äldre gentleman och man ser på honom att han undrar vad de håller på med där de tumlar runt på golvet, säger Lennart.