Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett djur stärker ditt barns självkänsla

ÖNSKEDRÖM. De flesta barn längtar efter en egen kelgris.
Foto: Colourbox

Högst upp på många barns önskelista står: en hund. Eller en katt, häst, kanin eller undulat.

Men vid vilken ålder kan man introducera en kanin och när kan barnet ta hand om en hund?

Ett sällskapsdjur ger faktiskt barnet mycket mer än något gulligt att se på.

Enligt Ulla Björnehammar, legitimerad smådjursveterinär och ordförande i organisationen Manimalis som jobbar för att sprida kunskap kring sällskapsdjurens betydelse för människan, är det väl dokumenterat att det är bra för barn att få tidig kontakt med sällskapsdjur. Studier visar bland annat att barn som umgås med djur får en bättre förståelse för det ickeverbala språket, vilket gör att de blir mer empatiska, både mot djur och mot människor.

- Dessutom har det visat sig att barns självkänsla stärks mycket när de tar hand om djur, säger hon.

Föräldraengagemang krävs

Men för att det ska bli bra krävs att du som förälder också är intresserad av djuret. Är du inte det rekommenderar Ulla Björnehammar att du försöker hitta andra sätt för barnet att få kontakt med sällskapsdjur. Kanske kan ni besöka 4H-gårdar eller få ha ett marsvin hemma hos någon kamrat som redan har ett?

- Man kan aldrig någonsin lägga ansvaret för ett djur på barn, utan förutsättning nummer ett är att föräldrarna är engagerade. Det blir viktigare ju större djuret är, men gäller ner till minsta hamster.

Om du är lite osäker på om du verkligen vill och kan ha djur är det förstås bäst att inte välja en hund eller katt, utan börja med exempelvis en ökenråtta som inte lever så länge.

Det klarar barn i olika åldrar

Vid 1 år: Akvarium att titta på

Barnet kan förstås inte hjälpa till att ta hand om djur, och man kan aldrig ha en ettåring ensam med något djur, men det hindrar inte att det kan ha glädje av dem. Akvariefiskar fungerar till exempel som en levande mobil med färger som rör sig. De kan också ha en fantastisk relation till en hund. Hundar värnar av naturen om sin flock och när det kommer en bebis i familjen brukar de måna om den. En riktigt social och snäll katt kan också fungera.

Vid 4 år: Kan hjälpa till

Barnet kan med fördel umgås med marsvin, kaniner och fåglar tillsammans med en vuxen, och har glädje av fiskar och reptiler. De kan vara med och borsta hundar och katter, göra rent burar och så vidare. En fyraåring lär sig väldigt fort att hjälpa till, men kan inte ta ansvar för någon skötsel.

Vid 7 år: Börjar ta ansvar

Nu är man så pass stor att man kan börja gå på hundagility och kaninhoppning med sitt djur, och kanske hålla i kopplet på promenader, men fortfarande är ansvaret föräldrarnas. Beroende på hur moget barnet är är det möjligt att det kan ta i princip eget ansvar för marsvin, ökenråttor, kaniner, små fåglar eller ett litet akvarium. Det fordrar förstås att föräldrar eller äldre syskon är engagerade, visar och berättar.

Vid 10 år: Lär sig rutiner

I den här åldern kan många barn ta nästan eget ansvar för de flesta djur, men det är kanske inte lämpligt att en tio-åring går ut med hunden ensam på kvällen. En innekatt, reptiler, marsvin och så vidare är det ingen tvekan om att barnet kan ta hand om själv. Det handlar om att lära sig rutiner.

Vid 13 år: Redo för en häst

Vid 13 kan barnet vara redo att få en egen häst. Barnet har huvudansvaret för att kratsa hovar, släppa ut och så vidare. Däremot kan man inte stå ensam när veterinär eller hovslagare ska komma eller hålla reda på när det är dags för vaccinationer. Det ansvaret måste en vuxen ta. Som 13-åring kan du förmodligen också ta helt eget ansvar för en hund, inklusive kvällspromenader. Att ta hand om en stor papegoja eller trädgårdshöns är inte heller några problem.