Den som vill men inte kan ha en egen katt kan gosa med sötnosarna på Lady Dinah's Cat Emporium i London. Foto: Bronek Kaminski / Barcroft Media
Den som vill men inte kan ha en egen katt kan gosa med sötnosarna på Lady Dinah's Cat Emporium i London. Foto: Bronek Kaminski / Barcroft Media

En kaffe latte och en katt att klappa, tack!

Publicerad

Att kattkaféer är en het trend bekräftas när Londons första sådana nu slår upp portarna i supertrendiga Shoreditch.

Idén kommer från Japan som fick sitt första kattkafé redan för femton år sedan. Enbart i Tokyo finns runt ett hundratal. Nya kaféet Lady Dinah's Cat Emporium i London blev verklighet genom så kallad "crowdfunding". Initiativtagaren Lilian Pears, 30, lanserade sin idé på nätet och fick på bara knappt två månader in en miljon svenska kronor. Katterna kommer från en organisation för hemlösa katter och står naturligtvis under veterinärkontroll.

Trångboddhet orsaken

Själva idén grundar sig på många människor trångboddhet i städer som London och Tokyo. Många vill ha en huskatt att klappa men har varken tid eller utrymme för en egen. Dessutom främjar katterna umgänge, menar Lilian:
– Två främlingar kan börja talas vid av det enkla skälet att det sitter en katt mellan dem. Det fungerar avväpnande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag