"De lämnar sin katt i en väska på bussen"

Att släppa ut katten vind för våg för att man inte får kattvakt när man ska resa på semester är aldrig okej.
Foto: Colourbox

STOCKHOLM. Snart är det semestertider, och på många av landets katthem väntar man sig ett uppsving av övergivna katter. "Sommarkatten" har nämligen gått och blivit "semesterkatten".

Sommarkatter känner de flesta till, husdjuren som skaffas till semestern och lämnas kvar när familjen åker hem igen. Men på flera katthem ser man ett fenomen precis tvärtom – katter som lämnas bort, eller kvar hemma, när ägarna ska semestra.

– I början av sommaren ser vi en ökning av människor som gör sig av med vuxna katter. En del stoppar den i en väska och ställer på bussen eller utanför en affär. Det här tolkar vi som att det handlar om att man ska åka på semester och inte har kattvakt, och då gör man på det här viset, säger Ewa Edström på riksförbundet Svekatt.

Får klara sig själv

Det händer också att personer hör av sig efter att ha uppmärksammat att grannen åkt på semester men lämnat katten kvar, i tron om att den ska klara sig själv utomhus tills man är tillbaka igen.

– Det är oerhört ansvarslöst, varför tror man att katten skulle klara det? Man skulle knappast göra samma sak med sin hund, eller med sina barn.

Ewa Edström är bestämd i sitt budskap till kattägare som planerar semester.

– Får man ingen kattvakt, då får man antingen betala för ett kattpensionat eller stanna hemma, om man inte kan ta med den.