13 hundraser är förbjudna i Danmark. Foto: Christof Stache
13 hundraser är förbjudna i Danmark. Foto: Christof Stache

Danmarks förbud mot kamphundar hjälper

Publicerad

Färre hundar hamnar i gapet på andra hundar i Danmark. En sträng lag som helt förbjuder vissa så kallade kamphundar är orsaken, tror danska kennelklubben.

I Sverige dyker det ständigt upp nya fall av ihjälbitna hundar.

– Plötsligt satt jag med en död, blodig hund i knäet, säger Jill Hedin.

Sommar och lek vid en plaskdamm i Stockholm. En ilsken hund rusar fram och angriper den lilla yorkshireterriern Baltazar.

– Den tog Baltazar rakt i nacken. Jag slog den i huvudet och försökte slita upp munnen. Men hunden bara fortsatte och ruskade om sitt byte, säger Jill Hedin.

I tre år har tretton hundraser funnits med på den danska förbudslistan. Den som ändå skaffar en sådan hund tvingas avliva den. De hundar som fanns före lagen har skonats men måste numera gå kopplade med munkorg. Däremot avlivas även tillåtna hundar om de allvarligt skadar människor eller andra hundar.

Nöjda danskar

Lagen tillkom som en konsekvens av allt fler hundattacker.

– Många hundägare är nöjda. Det är framförallt pitbull och amerikansk bulldog som upplevs som farliga, säger Vibeke Knudsen, informatör på Dansk Kennel Klub.

På tre år har 157 hundar avlivats för att de bitit andra hundar eller människor och 465 hundar eftersom de tillhört olagliga raser. Nu väntar en utvärdering av lagen.

– Vissa raser på listan kan tas bort. Men pitbull, amerikansk bulldog och pitbulliknande hundar bör finnas kvar. Det finns många andra härliga hundraser att välja emellan. Även definitionen på hundbett bör ses över. En sakkunnig veterinär ska värdera angreppet innan en laglig hund kan avlivas, säger Vibeke Knudsen.

Skeptiska svenskar

Nu fasar Jill Hedin för att andra ska behöva förlora en hund eller att en människa dödas.

– Tänk om hunden gett sig på något av barnen i plaskdammen? Något måste göras, till exempel lag på munkorgar för vissa hundar.

Svenska kennelklubben är skeptisk till den danska lagen. Med svartlistade raser straffas hundar orättvist, tycker presstalesmannen Hans Rosenberg. I stället vill han lägga skulden på husse och matte.

– I fel händer kan alla hundar bli farliga, tro inget annat. Vi har redan en tillsynslag där man kan fälla både hundägare och hund, säger han.

Vibeke Knudsen avvisar det argumentet. Hon menar att motståndarna bara lyfter fram genetikens betydelse när det passar, till exempel hos fågel- och kapplöpningshundar.

– När det kommer till egenskaper hos pitbulliknande hundar så spelar genetiken plötsligt ingen roll. Nog sjutton har det betydelse för hundens beteende.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag