På Linnéuniversitetet i Växjö utbildas bokhundar som sitter och lyssnar när barn lär sig läsa högt. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (till vänster) lyssnar tillsammans med hunden Lootah på när Melker Sebelius Nilsson läser. Foto: Catharina Henriksson
På Linnéuniversitetet i Växjö utbildas bokhundar som sitter och lyssnar när barn lär sig läsa högt. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (till vänster) lyssnar tillsammans med hunden Lootah på när Melker Sebelius Nilsson läser.  Foto: Catharina Henriksson

Bokhunden Lootah hjälper till med läsning

Publicerad

Det här är kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, 58, hunden Lootah, 1, och tvåagluttaren Melker Sebelius Nilsson, 8.

Melker läser högt, och frågan är vem som är mest uppmärksam – ministern eller hunden?

Antagligen Lootah, för han universitetsutbildas till att bli en äkta bokhund.

– En bokhund har en lugnande inverkan på barnet. Det här är ett väldigt kul projekt, säger Lena Adelsohn Liljeroth till Expressen.se

Kulturministern besökte på tisdagen Linnéuniversitetet i Växjö, där lektorn i litteratur Helene Ehriander och gymnasieläraren Anna Nilsson dragit i gång projektet "bok-hunden".

Kulturministern och hundälskaren Lena Adelsohn Liljeroth säger:

– Linnéuniversitetet har fått 8 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden för att utveckla verksamheten med att hjälpa barn att komma i gång med läsning och högläsning. Det kan vara barn som har läs- och skrivsvårigheter eller barn som är svåra att motivera att läsa eller barn som inte hänger med.

– Då utbildar man hundar. Hundarna ska ha tydliga ansiktsuttryck, de ska vara lugna – det går inte att ha vilka hundar som helst. De sätter sig bredvid barnet och lyssnar koncentrerat med huvudet på sned. Hundarna får inte somna, de ska vara uppmärksamma och titta på barnet och kanske lägga huvudet i barnet knä. En bokhund har en lugnande inverkan på barnet. Det är ett väldigt kul projekt.

"Får bra resultat"

Projektledaren Helene Ehriander är själv lycklig hundägare till åtta och Anna Nilsson har fyra.

– Våra gemensamma intressen är litteratur, barn och hundar. Vi ser att man får väldigt bra resultat när man arbetar med barn och hundar tillsammans, säger Ehriander.

Just nu är åtta hundar med hundförare under utbildning under ett år.

– Vad som gör att det fungerar när barnet läser för hunden är att hunden aldrig är dömande, hunden fnissar inte när det råkar bli fel. Om barnet har svårt för att lära sig läsa, så vet barnet oftast om sina svårigheter. Och blir skickad till en specialpedagog för att träna extra läsning. Men när barnet i stället läser för en hund känner barnet sig inte underlägsen, utan kan försöka förklara för hunden vad olika ord betyder – utan att känna sig dum, säger Helene Ehriander.

Hunden lär sig att vara oerhört uppmärksam och puffar med nosen om barnet slutar läsa.

– Dessutom utsöndras hormonet oxytocin när barnet umgås med en hund, det verkar lugnande. Samma sak händer när äldre människor på äldreboenden klappar en katt, säger Helene Ehriander.

"Lär sig att koncentrera sig"

Lena Adelsohn Liljeroth är mycket engagerad i olika lära-barn-läsa-projekt. Ett annat är när idrottsklubbar i Stockholmsområdet samarbetar med bland annat biblioteken för att få små basketspelare, fotbollsspelare och innebandyspelare att lära sig läsa.

– Det visar sig att barnen blir bättre i idrott och gör fler mål om de är med i läsprojektet, för att de helt enkelt lär sig att koncentrera sig under läsestunderna, säger hon.

Hur gör du själv med barnbarnet Hugo, 3 – läser du mycket för honom?

– Ja, senast i går läste vi boken "Veke och den röda baddräkten". Hugo älskar den. Det måste vara kul för den vuxne som läser också att läsa, den boken är väldigt rolig. I dag är Hugo förresten med förskolan på Tekniska museet, så han skolas, skrattar Lena Adelsohn Liljeroth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag