En övervikt hund behöver hjälp för att gå ner till en hälsosam vikt. Foto: John Mcallister
En övervikt hund behöver hjälp för att gå ner till en hälsosam vikt. Foto: John Mcallister

Är din hund för tjock?
Så blir den sund igen!

Publicerad

Se till att din vovve håller vikten. För en rund hund är verkligen inte en sund hund. Här är tips på hur du håller hunden slank - och bantar den som blivit överviktig.

 Upp till en tredjedel av de svenska hundarna är överviktiga", säger Marie Sallander som har doktorerat om svenska hundars kost och motion vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Marie Sallander, som även är rådgivare till hund- och kattägare om djurens kost och motion, berättar att en överviktig hund riskerar att drabbas av sjukdomar.

Kortare livslängd

- Hunden kan exempelvis få diabetes eller skelettsjukdomar, säger hon.

I en studie där forskarna följde ett antal labradorer under hela deras livstid, visade det sig att de knubbiga hundarna i genomsnitt levde två år kortare än de smala hundarna.

- Ur ett hälsoperspektiv ska en hund vara slank. Det är samma princip som gäller för människor, säger Sallander.

Det är ganska enkelt att ta reda på om en hund har rätt vikt. Marie Sallander förklarar:

- Man ska med lätthet känna hundens revben när man stryker den längs revbenen. Den ska ha midja och bredare höfter, ungefär som en rokokodam, säger hon.

Matrester är okej

Men att hålla hunden i rätt vikt kan vara svårt. Det är ju så lätt att sticka till sin favorit lite extra matrester, en kaka vid fikat och lite extra hundgodis på promenaden.

- Det är okej att ge hunden lite matrester och hundgodis, men tänk då på att ge hunden mindre av det vanliga fodret. Det är det totala intaget av mat som räknas, säger Sallander.

Alla fodertillverkare har tabeller för hur mycket mat de rekommenderar att hunden behöver äta varje dag. Men trots det kan det bli fel.

- Kom ihåg att fodertillverkarna ger rekommendationer baserade på en genomsnittlig vikt, så ta deras utfoddringstabeller som en startpunkt, men följd dem inte slaviskt, säger Marie Sallander och fortsätter:

- Du måste anpassa mängden mat till just din hund. En 30 kilo tung labrador behöver till exempel i genomsnitt mindre mat än en lika tung schäfer.

Inte känsliga som katter

Som tur är går det bra att dra ner på hundars matranson, de är inte alls lika känsliga som katter är.

- Hundar kan man minska maten för ganska snabbt. Prova till att börja med att dra ner fodret till 75 procent av det du ger, säger Sallander.

Annika Rydman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag