Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Yrselexperten: "Det är viktigt att få rätt diagnos"

Yrsel är en av de vanligaste orsakerna till att svenskar söker hjälp i sjukvården. Ofta får de höra att orsaken är psykisk, men förklaringen brukar vara ett fysiskt fel inne i örat. 

- De flesta tillstånd med yrsel går i dag att behandla, säger specialistläkaren Chistian Geisler på Yrselcenter.

Du vaknar på morgonen, redo för en ny dag, men inget är sig likt. Hela rummet snurrar.

 Att kliva ur sängen känns som en omöjlighet, som att ta sig ur en karusell i full fart. Du förstår inte vad som är fel och blir livrädd.

Folksjukdom

 Att plågas av yrsel är en av de stora folksjukdomarna i Sverige. Var tredje svensk kvinna och var sjunde man är drabbad, visar en studie från Karolinska sjukhuset.

 I dag vet experterna att yrsel oftast handlar om ett mekaniskt fel inne i balansorganen.

 – För yrseldrabbade är det mycket viktigt att få rätt diagnos. Alla tillstånd med yrsel går att behandla, och många blir helt fria från symtom, säger Christian Geisler, en av landets experter på yrselsjukdomar.

 Han arbetade under en tid som skeppsläkare på lyxkryssningar i Karibien. Där härjade sjösjukan, såväl män som kvinnor stirrade ner i toaletterna. Christian Geisler började då intressera sig för vad som utlöser yrsel. I dag driver han yrselkliniken Yrselcenter i Stockholm. Där möter han många patienter som inte fått rätt hjälp.

Felaktiga diagnoser

 En av de vanligaste, och oftast felaktiga diagnosen, har varit ”virus på balansnerven”, med rådet att gå hem och vila ett par veckor.

 – Numera ställer alltfler läkare diagnosen godartad lägesyrsel, även kallad kristallsjukan, och den är oftast rätt. Men kunskapen brister om de olika varianterna.

 Kristallsjukan beror på att kristaller, som normalt ska sitta fast i balansorganets hinnsäck, plötsligt lossnar och bildar klumpar i någon av de vätske- fyllda gångarna.

 Christian Geisler har mött många patienter som fått tveksamma eller felaktiga diagnoser i sjukvården. Även bland öronläkare kan intresset för yrselsjukdomar variera.

 – En öronläkare ska bedöma tre-fyra patienter i timmen. För att få en bra bedömning ska du helst hitta en öronläkare med särskilt intresse för yrsel och som kan erbjuda ett längre möte än tio minuter, säger Christian Geisler.

 – Om de lösa kristallerna klumpat ihop sig i den bakersta båggången, vilket är vanligast, kan de hamna på rätt plats med ”Epleys manöver”. Metoden är inte särskilt behaglig, men ger omedelbar effekt.

Dramatiskt

 Varför kristallerna lossnar hos så många människor vet inte läkarna, bara att det oftast sker på natten när huvudet är stilla. Eller efter att huvudet fått en rejäl smäll. Gemensamt är att alla upplever ett stort obehag.

 – Dramatisk yrsel framkallar svår ångest, även om den är helt ofarlig. Första gången vet ju inte patienten vad den beror på, säger Christian Geisler.

 Yrsel är oftast ofarligt, men vetenskapliga undersökningar har visat att i enstaka fall, högst i ett fall av hundra, har den plötsligt yrseln orsakats av en hjärninfarkt i lillhjärnan.

 – Om man samtidigt med yrsel upplever huvudvärk, dubbelseende, förlamningar eller känselbortfall ska man alltid ta omedelbar kontakt med sjukvården, säger Christian Geisler.