Utomhusrökning förordas. Världshälsoorganisationen vill få ut e-cigarettrökarna i kylan tills det finns forskning som visar att ångorna inte påverkar andra.
Utomhusrökning förordas. Världshälsoorganisationen vill få ut e-cigarettrökarna i kylan tills det finns forskning som visar att ångorna inte påverkar andra. Foto: Photographer: Chepko Danil Chepk

WHO vill ha förbud mot e-cigaretter inomhus

Världshälsoorganisation WHOsätter ner foten mot e-cigarretten.

Organisationen vill stoppa e-cigarettrökning inomhus i allmänna utrymmen - och se ett totalförbud mot försäljning till omyndiga.

Christina Lundell

"Ett allvarligt hot mot foster och unga". Så benämner världshälsoorganisationen WHO e-cigaretterna i ett uttalande på tisdagen.

Organisationen förordar därför att alla länder förbjuder försäljning av den nya röklösa cigaretten till minderåriga.

Dessutom vill organisationen att inomhusanvändande på allmänna platser ska stoppas tills det finns forskning som visar att utandningsångan är ofarlig för omgivningen, rapporterar AFP.

Många länder har ännu inte godkänt användandet av e-cigaretter, inom EU finns det olika regler i olika länder. I juli fastslog förvaltningsrätten i Uppsala att e-cigaretter med nikotin inte får säljas med nuvarande lagstiftning eftersom de betraktas som läkemedel men inte är godkända som ett sådant.

 

Läs mer:

http://www.dn.se/ekonomi/ja-till-ecigaretter-men-inte-i-sverige/

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/ratt-att-forbjuda-e-cigarettforsaljning