<p>Korv listas av WHO som ett av de cancerframkallande produkterna.</p>
1 av 2: <p>Korv listas av WHO som ett av de cancerframkallande produkterna.</p> Foto: Robin Aron
<p>Även bacon är processat kött, som nu listas som cancerframkallande av WHO.</p>
2 av 2: <p>Även bacon är processat kött, som nu listas som cancerframkallande av WHO.</p> Foto: Hans Desser

WHO: Korv och bacon är cancerframkallande

WHO listar för första gången livsmedel som cancerframkallande.

Processat kött som bacon, korv och skinka listas tillsammans med cigaretter och alkohol som cancerframkallande produkter.

Charkuterier listades i dag som cancerframkallande, även kallat karcinogener, i en rapport av världshälsoorganisationen WHO. Det är första gången som livsmedel blivit listade som cancerframkallande.

Till charkuterier hör produkter som bacon, korv, kassler, blodpudding och leverpastej. De hamnar nu på samma lista över cancerframkallande ämnen som cigaretter, alkohol, asbest och arsenik.

Ökad risk för tjock- och ändtarmscancer

Charkuterierna anses skapa en ökad risk främst för tjock- och ändtarmscancer, men även för cancer i bukspottskörteln och prostatan. WHO skriver i sin rapport att 50 gram processat kött per dag ökar risken för tjock- och ändtarmscancer med 18 procent.

Processat kött innebär att köttet behandlats på något sätt, ofta genom att salt och tillsatsämnen lagts till för att förbättra produktens smak och hållbarhet.

Även rött kött i för stora mängder kan orsaka cancer och WHO klassar rött kött som "troligen cancerframkallande", i brist på forskningsbevis.

Rekommendationen: högst 500 gram kött i veckan

I flera år har den internationella cancerforskningsfonden WCRF rekommenderat att inte äta mer än 500 gram rött kött i veckan, vilket även är det svenska Livsmedelsverkets rekommendation. Livsmedelsverket rekommenderar även att charkuteriernas andel ska vara så liten som möjligt.

Enligt Riksmaten 2010-11, en undersökning om svenska matvanor som Livsmedelsverket gjort, äter en stor del svenskar mer kött än vad som rekommenderas. Mer fisk, fågel, ägg och vegetariskt samt att dra ner på mängden kött per portion, är Livsmedelsverkets förslag för minskad köttkonsumtion.

Till rött kött räknas kött från däggdjurs muskler, bland annat från nöt, gris, vilt och lamm.

 

LÄS MER: 10 saker du inte visste var onyttiga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!