Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 apr 2006 08:16

Vuxen-akne kan vara dold hudsjukdom

En halv miljon svenskar lider av hudsjukdomen rosacea. Det tar ofta lång tid, men det går att behandla, säger experten Mats Berg.

En halv miljon svenskar lider av hudsjukdomen rosacea. Det tar ofta lång tid, men det går att behandla, säger experten Mats Berg.

Finnar, knottror, hudrodnad, synliga blodkärl och deformerad näsa.
En halv miljon svenskar är drabbade av den okända hudsjukdomen rosacea. De flesta söker ingen hjälp.
  –Många lider i onödan, säger rosaceaexperten Mats Berg.

Upp till 10 procent av de vuxna svenskarna lider av den kroniska hudsjukdomen rosacea. Det visar studier Mats Berg, hudspecialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala och landets främsta expert på sjukdomen, gjort. Trots att sjukdomen är så vanlig är den okänd för de flesta. Också forskarna vet förvånande lite om den.

- Vi kan betydligt mer om akne. Faktiskt vet vi inte om rosacea är en eller flera sjukdomar eller vad den beror på, berättar Mats Berg.

Rodnader, knottror och varbölder

Experterna tror att rosacea är en inflammation i blodkärl och/eller talgkörtlarna i ansiktets hud. Bara vuxna, i synnerhet medelålders kvinnor, drabbas. Vanliga symtom är besvärande rodnader, varbölder och knottror. Omkring varannan får besvärliga ögoninflammationer, ibland utan att ha hudproblem. Sjukdomen misstas ofta för annat - som akne, eksem eller klimakteriebesvär. Många drabbade går aldrig till läkare, andra söker vård mycket sent i sjukdomsförloppet.

- Man kanske skäms för att söka vård. Att ha hudförändringar i ansiktet kan vara väldigt plågsamt. Man kan bli skygg och dra sig undan umgänge med andra, säger Filippa Nyberg, hudspecialist på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Permanenta skador

Obehandlad kan rosacea ge permanenta utslag och rodnader, synliga blodkärl i ansiktet, förstorade porer och utväxter på näsan. Men det finns hjälp att få, poängterar Filippa Nyberg.

- Ju tidigare man behandlar desto bättre är det.

Relaterat