Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Har du problem med förkylning?

Vitlök mot förkylning - en bluff?

Det är inte vetenskapligt bevisat att vitlök hjälper mot snuvan.

Det är inte vetenskapligt bevisat att vitlök hjälper mot snuvan.

Foto: Colourbox

Hjälper vitlök mot förkylning? Många tror det.
Och de som tjänar pengar på vitlökspreparat säger det.
Men både tro och påståenden om vitlökens virusdämpande effekter på människa saknar vetenskaplig grund.

Brukar du äta vitlök när du är förkyld?

Tack för din röst!

Brukar du äta vitlök när du är förkyld?

- Vi hade hoppats finna ganska mycket forskning på det här området men det fanns bara en studie som var ordentligt gjord, säger Elizabeth Lissiman vid University of Western Australia.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

Få bra studier

Hon har tillsammans med forskarkollegorna Alice Bhasale och Marc Cohen gjort en genomgång av samtliga studier där vitlök har jämförts med antingen verkningslös placebo, annan behandling eller ingen behandling alls. Sökningen i de internationella vetenskapliga databaserna gav bara fem träffar. Bara en av de genomförda studierna var av tillräckligt god kvalitet för att den skulle gå att bedöma överhuvudtaget, framgår av Lissimans artikel som är publicerad av forskarnätverket Cochrane.

Kanske förebygger

I studien lottades 146 frivilliga till antingen behandling med vitlök, med 180 milligram av ämnet allicin, eller placebo i tolv veckor. Under den tiden blev 65 personer i kontrollgruppen förkylda, enligt vad de själva rapporterade, jämfört med 24 personer i vitlöksgruppen.
- Den här studien visar alltså att vitlök kan ha en effekt när det gäller att förebygga förkylning, men egentligen är den för liten för att dra några säkra slutsatser, säger Lissiman och tillägger att några av deltagarna dessutom ganska snabbt lyckades lista ut om det var vitlöksextrakt eller någonting annat i kapslarna, vilket kan ha påverkat resultatet.

Kan döda virus

Vitlök luktar, som bekant. Eller doftar, för den som föredrar det ordet.
Vitlökspreparat sägs, bland mycket annat i marknadsföringen, stimulera immunförsvaret och motverka virus. Laboratorieförsök har mycket riktigt visat att allicin, som uppstår när de knubbiga klyftorna krossas, kan döda både virus och bakterier.
- Men det som händer i laboratoriet behöver inte nödvändigtvis hända i människokroppen, säger Lissiman.

Många tar vitlök

I Sverige säljs vitlökspreparat som kosttillskott. Det är okänt hur stor försäljningen är, men undersökningar i USA och Australien har visat att mellan fyra och elva procent av den vuxna befolkningen använder vitlökspreparat.
Med tanke på alla människor som köper dessa tabletter, kapslar och oljor, och med tanke på att svenskarna tillsammans genomlider ungefär 130 miljoner förkylningsdagar under ett år, vore en stor och välgjord vetenskaplig studie av vitlökens eventuella effekter på snuvan välkommen.