Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 jan 2013 14:24

Vitaminerna som kan kämpa mot alzheimer

Lever med alzheimer. Ullas make Arne Brännerud har en blandform av vaskulärdemens och alzheimer: "På kvällarna när han gått och lagt sig kan han ibland säga 'Ulla, det är så jobbigt när hela livet försvinner ifrån mig utan att jag förstår'", berättar Ulla.

Lever med alzheimer. Ullas make Arne Brännerud har en blandform av vaskulärdemens och alzheimer: "På kvällarna när han gått och lagt sig kan han ibland säga 'Ulla, det är så jobbigt när hela livet försvinner ifrån mig utan att jag förstår'", berättar Ulla.

Foto: Christian Örnberg

Forskning visar att D-vitamin kan minska risken för ­alzheimer.

Och en kommande studie pekar mot att även B-vitamin kan verka förebyggande.

- D-vitamin är viktigt för hjärnan och minnet, säger Miia Kivipelto, docent vid Karolinska institutet.

Omkring 150 000 svenskar lider av demens, cirka 60 procent av dem har diagnosen alzheimer. Siffrorna väntas öka drastiskt i takt med att den äldre befolkningen ökar.

Även om många olika faktorer spelar roll för vem som drabbas, står det klart att det finns möjligheter att förebygga sjukdomen.

Fransk studie visar samband

I en studie som publicerades i fjol skriver forskare från Frankrike att D-vitamin kan skydda mot just alzheimer­demens.

Fransmännen följde nästan 500 kvinnor som var över 75 år under sju års tid och resultatet visade att de som hade ett D-vitaminintag på 50 mikrogram per vecka utvecklade demens, men att de som hade ett högre intag än 59 klarade sig.

"Det behövs fler studier"

- D-vitamin skulle kunna ha betydelse för demens, men som jag ser behövs det mer studier på detta. Men maten och vitaminer har stor betydelse för hjärnan och hälsan, säger docenten Miia Kivipelto.

Sedan tidigare finns bland annat en italiensk studie som visar att D-vitaminbrist gav 62 procent högre risk att utveckla demens.

Flera svenska forskare ser att det finns ett samband mellan personer som drabbats av demens och brist på D-vitamin.

- Jag tror att D-vitamin kan vara bra i preventivt syfte, det är viktigt att få i sig en bra och allsidig kost. Men det behövs fler studier på ämnet och jag tror inte att det bara är en faktor och ett vitamin som gör att man förhindrar demens, säger Bengt Winblad, professor vid Karolinska ­institutet.

Arne Brännerud, 88, i Farsta i Stockholm, har en blandform av vaskulärdemens och alzheimer, enligt läkarna.

Viktigt att informera

Hans fru Ulla säger att det är en frukansvärd sjukdom att leva med.

- På kvällarna när han gått och lagt sig kan han ibland säga "Ulla, det är så jobbigt när hela livet försvinner ifrån mig utan att jag förstår".

- Ingen ska behöva sitta hemma och skämmas. Därför är det oändligt viktigt att informera om sjukdomen, säger Ulla.

Relaterat