ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Vitaminbrist kan ge hjärtsjukdom

Sola, ät fet fisk och ägg, ta solarium i värsta fall - eller D-vitamintillskott. Brist kan orsaka flera allvarliga sjukdomar.

Sola, ät fet fisk och ägg, ta solarium i värsta fall - eller D-vitamintillskott. Brist kan orsaka flera allvarliga sjukdomar.

1/1

Vitaminbrist kan ge hjärtsjukdom

Varannan svensk kan lida av D-vitaminbrist.
Vår dolda folksjukdom ökar risken för en rad farliga sjukdomar - hjärt-kärlsjukdomar, depression, diabetes, cancer och benskörhet, varnar svenska forskare.
- Det här måste komma ut. Vanliga läkare känner inte ens till att det finns tester för D-vitaminbrist, säger Ylva Pernow, docent i endokrinologi vid Karolinska universitetssjukhuset.
D-vitaminbrist är vanligt i Sverige, tror forskarna. Tidigare studier av normalbefolkningen i Göteborg visade att varannan hade för låga D-vitaminvärden i blodet. Och en studie livsmedelsverket nyligen publicerade visar att åtta av tio skolbarn får i sig för lite D-vitamin genom kosten.

Kunskapen dålig

Maria Sääf. Också bland läkare är kunskapen dålig. Därför anordnas i dag ett seminarium om D-vitaminbrist på Läkarstämman. - Det behövs. Vi har fått in unga kvinnor med invandrarbakgrund till mottagningen som har så grav D-vitaminbrist att de fått svårt att gå. Ingen läkare har förstått vad problemet är, berättar Ylva Pernow och Maria Sääf, läkare vid endokrinologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset. Ylva Pernow. Att D-vitaminbrist ökar risken att drabbas av benskörhet och en rad cancerformer är känt. I går presenterade den tyske forskaren Armin Zitterman nya forskningsrön som visar att D-vitaminbrist ökar risken för flera andra allvarliga sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. D-vitaminbrist ger ökad risk att dö i förtid. - Det här är allvarliga och kroniska sjukdomar. D-vitaminprov borde tas regelbundet, en gång om året, tycker Armin Zimmerman.

Symtomen diffusa

Symtomen på D-vitaminbrist är diffusa i början. Men ett tidigt tecken kan vara nedstämdhet och trötthet, särskilt vintertid, tror psykiatern Mats Humble. - Tillskott av D-vitamin ger bättre effekt än ljusbehandling. En del av dem som tar antidepressiva läkemedel i dag skulle nog kunna ta D-vitamin i stället, säger Humble.