Snickersglass, Hulkenglass och Blåbärsglass.
1 av 6: Snickersglass, Hulkenglass och Blåbärsglass. Foto: Shay Peretz
Sushi-tacos.
2 av 6: Sushi-tacos. Foto: Shay Peretz
Majstacos med pepparot och ägg.
3 av 6: Majstacos med pepparot och ägg. Foto: Shay Peretz
Sushi-tacos.
4 av 6: Sushi-tacos. Foto: Shay Peretz
Erika Kits Gölevik bjuder på glass.
5 av 6: Erika Kits Gölevik bjuder på glass. Foto: Shay Peretz
Tre goda och nyttiga glassar.
6 av 6: Tre goda och nyttiga glassar. Foto: Shay Peretz

Vitaminboosta dig själv med somriga tacos och glass

Somriga och supernyttiga tacos. Glass som samtidigt är en vitaminbomb. Varför välja mellan godsaker och nyttigheter? 

Erika Kits Gölevik bjuder på sina favoriter.

Hemma hos oss finns två säkra kort när det gäller mat som hela familjen gillar: Tacos och glass. Och ja… glassen är faktiskt så nyttig att den är okej att kalla ”mat” om man vill. 

Jag gillar den här typen av mat för att jag helt enkelt sällan har lust att lägga mycket tid på matlagning, speciellt inte på sommaren. Men jag vill samtidigt ha bra och nyttiga råvaror på bordet. 

"Det går inte att misslyckas med smakerna"

Såhär års är det ju dessutom så enkelt – äntligen får vi i Sverige äta lokala och solmogna råvaror som är både packade med näring och väldigt smakrika. Det går inte att misslyckas med smakerna och en av de stora fördelarna med tacos är att alla kan plocka ihop en mix de gillar. Utöver det som står skrivet i de här recepten brukar jag ställa fram lite allt möjligt som jag vet att barnen gillar så får de plocka själva. 

Hoppas ni gillar det lika mycket som jag!

Sushi-tacos

Det här blev jag bjuden på av näringsfysiologen Kristina Andersson, aktuell med boken ”Ät hjärnsmart” där just detta är ett av recepten. Förutom att det är tossigt gott är det alltså bland det bästa du kan äta för både din kropp och din hjärna. 

Jag äter denna utan ris, men vill du ha det mer matigt addera ditt favoritris.

Ingredienser 

4 personer

8 st noriblad

ca 400 gram lax

1 avokado

ca ½ Gurka

ca 2 morötter

ärtskott

Lime

Wasabi

Majonnäs 

Japansk soja

Gör så här:

Strimla laxen tunt (se till att den varit frusen innan om du vill äta den rå) eller ugnsbaka den med salt och limezest. 

Strimla alla grönsaker. 

Blanda majonnäs och wasabi tills du får den styrka på såsen som du gillar.

Lägg allt på ett noriblad, toppa med lite soja, vik ihop. Ät!

Tips: Noribladen blir mjuka och svåra att hålla ihop om du inte äter din taco direkt. Så hugg in bara.

LÄS OCKSÅ: Erika tipsar om tio sköna sätt att semesterträna 

Majstacos med pepparot och ägg

En väldigt snabb och god lunch som ger precis all näring du behöver i några tuggor. Det gillar jag! Dessutom är pepparrot en underskattad och somrig smaksättare.

Ingredienser 

4 personer

8 små tortillabröd

En påse (cirka 400 g) fryst majs

1 avokado

Körsbärstomater

Lime

Rödlök

Ärtskott

8 ägg

Smör att steka i

Färsk pepparrot

Salt och peppar

Gör såhär:

Bryn majsen gyllenbrun i smör och lite salt.

Grovhacka avokado och klyfta tomaterna. Pressa över lite lime, salta och peppra.

Stek äggen i smör och lite salt.

Smörstek bröden (bonus som gör det godare)

Lägg alla ingredienser på brödet. Toppa med strimlad rödlök, ärtskott, färskmalen svartpeppar och ganska mycket riven pepparrot.

Nyttig(ish) snickersglass

Glassen som kom till en helt vanlig pms-kväll när affären hade stängt och skafferiet och frysen ekade tomt på ”vanliga” sötsaker. Obs: Det fungerar!

2-4 portioner

3 frysta bananer

3-5 dadlar

4 msk jordnötssmör 

Mörk choklad (hur mörk beror lite på exakt hur nyttig du känner dig. 

Lite hackade jordnötter (helst rostade och saltade).

Gör såhär: 

Mixa bananerna och jordnötssmöret. Hacka choklad och nötter. Strö på. Ät!

Blåbärsglass med kardemumma och kanel

Så galet god! En favorit ur boken ""Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer.

4 portioner

2 frysta bananer

3 dl frysta blåbär

½ dl hasselnötssmör (mandelsmör går också bra)

1 tsk malen kardemumma

1 tsk malen kanel

Gör såhär: 

Mixa alla ingredienser. Ät!

Hulkenglass (aka ärtglass)

Det här blev jag bjuden på hemma hos dessertproffset Leila Lindholm. Låt det vara en kvalitetsstämpel på att det är precis så gott som det inte låter. (Jag vet, man tror inte att det är gott, men denna blev barnens favorit hos oss så…) Jag byter agavesirap mot honung, men det är en smaksak.

4 portioner

4 frysta skivade bananer

1 näve färsk mynta

250 g frysta gröna ärtor

Saft av ½ limefrukt

2 msk agavesirap

1 knivsudd lakritspulver

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser i en matberedare, servera genast i glas eller skålar.

Psst! Du har väl inte missat Erikas fantastiska recept på raw brownie

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!