Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Visste du att du har levande kvalster i ansiktet?

Visste du att du har kvalster som lever i ditt ansikte?

Djur som växer i hårsäckarna och äter av hudens fett.

I en nyutkommen studie har forskarna kommit fram till att alla människor har mikroskopiska varelser boendes i ansiktet. Kvalster, vid namn Demodex, som växer i våra hårsäckar med huvudet nedåt och äter av talgen och oljan vi utsöndrar. Det skriver Daily Mail.

Det finns två sorters kvalster, Demodex folliculorum och Demodex brevis och alla ansikten forskarna undersökte hade dessa djur boendes i huden. De åttabenta djuren är besläktade med spindlar men ser mer ut som en glasstrut med trubbiga ben i ena änden.

 

Demodex brevis är något kortare och rundare, och tillbringar större delen av sitt liv djupt inbäddad i en hårsäckskörtel. Demodex folliculorum lever mer ytligt på hårsäcken. Men de är inte som man kan tro nära besläktade med varandra.

– De är faktiskt ganska gulliga, säger Megan Thoemmes, doktorand vid North Carolina State University till Daily Mail.  Med sina åtta små ben ser det nästan ut som att de simmar genom oljan. Det är som att ha med sig vänner hela tiden. Eftersom alla har dem och de sannolikt inte orsakar några problem, känns det ganska lugnande.

 

DNA-testet som gjordes på 29 personer över 18 år, visade att precis alla bar på DNA från Demodex kvalster. Fler tester har gjorts därefter med samma resultat. Forskarna säger att de inte vet hur kvalstren sprids bland människor men en teori är att de går från mor till barn vid amning. Kvalstren kryper förmodligen runt på våra ansikten under natten när det är mörkt.

– Demodex har troligtvis levt med oss under lång tid, ända sedan tidiga människor lämnade Afrika och sökte sin väg runt jorden, säger Michelle Trautwein, adjungerad biträdande professor i entomologi (insektologi) vid NC State, till Daily Mail. Vi vill nu ta reda på om Demodex DNA kan ge oss en bild av vår egen evolutionära historia genom att spåra gamla vägar av mänsklig migration.

– En av de mest spännande och olösta ansiktskvalster-mysterier är hur människan fått dessa små odjur i sig. Kanske dessa kvalster är ett modellsystem för samevolution, säger Michelle.