Vissa personer kan inte uppskatta musik<br />

Foto: Sergey Dashkevich

STOCKHOLM. Trodde du att alla kunde njuta av en medryckande rocklåt, en smäktande ballad eller ett dramatiskt operastycke?

Fel – vissa verkar oförmögna att kunna uppskatta musik, visar ny forskning.

Andra har också läst

Vi människor har under lång tid gillat musik. De äldsta instrument som hittats är några 35 000 år gamla flöjter som arkeologer fann vid utgrävningar i sydvästra Tyskland för några år sedan. Men även om musikens historia når långt bak i tiden och det brukar sägas att musiken är ett universellt språk, så verkar alla inte lika begeistrade över toner och rytmer. En ny studie gjord av spanska och kanadensiska forskare visar att vissa helt enkelt inte känner någon njutning av musik.

Mätte upphetsning

Forskarna lät tre grupper om tio personer vardera utföra två uppgifter. Dels skulle de gradera sin egen njutning medan de lyssnade på musik, dels fick de delta i en övning som gick ut på att de skulle försöka vinna eller undvika att förlora pengar. Båda uppgifterna har tidigare visat sig få i gång hjärnans belöningssystem och utsöndringen av dopamin. Samtidigt mätte forskarna fysiska reaktioner hos deltagarna, som hur hjärtfrekvensen och hudens ledningsförmåga påverkades under testen. Det senare är ett sätt att mäta upphetsningen hos en person.

Mat och droger

Ett år senare gjordes testen om och då fick deltagarna också gradera hur mycket de brukar njuta av andra "belöningar" än musik, som mat, pengar, sex och träning. Dessutom fick de lyssna på musik och beskriva känslorna i den – på så sätt kunde man utesluta möjligheten att deltagarna ogillade musik för att de inte förstod dess stämning, för det gjorde de allihopa.

Resultaten visar att det faktiskt finns fullt friska personer som varken uppskattar musik eller reagerar rent fysiskt på det, enligt studien som presenteras i tidskriften Current Biology. Att de inte gör det beror inte på att de var deprimerade och de hade inte något fel på belöningssystemet, vilket pengaövningen kunde visa. De hade heller inte något problem att ta till sig njutningar överlag.

Skräckmusik påverkar

"Idén om att människor kan vara känsliga för en viss typ av belöning men inte en annan tyder på att det kan finnas olika sätt att nå belöningssystemet och att dessa vägar är olika effektiva hos olika personer", säger forskaren Josep Marco-Pallarés vid Barcelonas universitet, i ett pressmeddelande.

Björn Vickhoff forskar vid Sahlgrenska Akademin om hur musik påverkar vår kropp. Han tycker att studien är intressant men att vissa delar i den kan diskuteras. Till exempel behöver förekomsten eller bristen på fysiska reaktioner inte betyda att man gillar eller inte gillar musiken. Upphetsning kan till exempel lika gärna utlösas av något obehagligt som av något man tycker om, säger han.

– Klart man kan bli upphetsad av att musiken skakar om en för att den är vacker. Men man kanske skulle få samma reaktioner av skräckmusik, om man till exempel spelade filmmusiken från Hajen eller Hitchcocks duschscen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här