ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Vissa krämer kan hjälpa mot fläckarna

Publicerad 5 jul 2006 08.04
  Melasma och andra solframkallade förändringar kan behandlas med krämer. Blekkräm innehållande hydroquinon kan hjälpa, men kan också vara svårt att dosera så att resultat inte blir en vit fläck i stället. Ibland kan man också frysa bort melasma.
   En bra och billig metod mot melasmafläckar är att använda ett mycket starkt solskydd på det utsatta stället under sommaren. När vintern kommer har fläcken förhoppningsvis bleknat.
    Krämer med syror och antioxidanter är inte bevisat verkningsfulla. Receptbelagd kräm med A-vitaminsyra, däremot, hjälper mot både fläckar och rynkor.
     Laserbehandling kan användas, men är dyrt och det går inte att förutsäga resultatet.
      Plastikkirurgi, ansiktslyft, är en klassisk men kostsam behandling mot rynkor. h Födelsemärken ska tas bort kirurgiskt och undersökas. Detta så att läkaren ska kunna utesluta hudcancer.
       Gå till läkare om du har en hudfläck som ändrar form, har oregelbunden form, oregelbundna kanter, ändrar färg, börjar växa, blir delvis svart eller börjar klia och blir röd. Samma sak gäller om du får knottror som övergår i rodnad och sår. Det kan vara hudcancer.