Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vill du bli av med
din dåliga hörsel?

Buller på arbetsplatser blir ett allt större problem - och det drabbar hörselskadade allra mest.

Ny forskning visar att de kan få fysiska och psykiska problem av den dåliga arbetsmiljön.

Men tekniska hjälpmedel och bättre planering av lokalerna hjälper många drabbade.

- Det blev en stor lättnad när jag fick ny utrustning, säger hörselskadade Lena Thorén.

Så kan du höra bättre

Ingvild Falkenhaug, chef för Hörsellinjen på Hörselskadades riksförbund, ger råd om hur du kan förbättra din hörmiljö.

Telefon med teleslinga

Är bra om du har hörapparat med telespole. Du håller luren mot hörapparaten, som du sätter på T- eller MT-läge. Då går ljudet direkt in i hörapparaten.

Lurförstärkare

Är en liten dosa som kopplas till fast telefon. Den kan höja ljudstrykan med 30-40 decibel.

Trådlös teleslinga

Bluetooth gör att du kan få ljudet från din mobiltelefon, mp3-spelare, dator eller annan utrustning direkt in i din hörapparat. Du kan enkelt växla mellan olika ljudkällor. Teleslingan med mottagaren hänger du runt halsen

Kommunikationssystem

System som gör att du kan höra bättre vid möten och samtal. De kan vara fasta eller bärbara. Bärbara består av en sändare som placeras på bordet eller den som talar och en mottagare. Ljudet överförs direkt till din hörapparat.

Streamer

En "streamer" skickar ljud trådlöst till en hörapparat med inbyggd mottagare. Streamern fångar upp signaler från olika sändare - exempelvis tv, radio, dator, fast telefon eller mobiltelefon.

Samtalsförstärkare

Är en enklare form av kommunikationssystem. Hjälper när en vanlig hörapparat inte räcker till eller om du ännu inte har hunnit skaffat en hörapparat.

Andra hjälpmedel

Det finns flera olika typer av slingor och förstärkare som gör det lättare att höra tv, telefon, dörrklocka och väckarklocka.

Se över din arbetsplats

Du kan ha rätt till anpassning av din arbetsplats. Om du jobbar i lokaler med hårda golv och kala väggar som gör att ljudet studsar går det att sätta dit absorberande material och sanera akustiken med hjälp av experter. Man kan även installera teleslinga och kommunikationsutrustning. Ta kontakt med ditt skyddsombud och företagshälsovården.

Testa din hörsel

Det är enkelt att kolla hörseln med Hörselskadades riksförbunds gör-det-själv-test på nätet eller via app: www.horseltest.se. Boka tid hos hörselvården om testet visar att du har nedsatt hörsel.

Kontakta hörsellinjen

Ring eller mejla till Hörsellinjen hos Hörselskadades riksförbund. Informatörer ger råd om dina rättigheter och möjligheter. Tel. 0771-888 000 eller mejla till www.horsellinjen.se

Ljudmiljön blir allt sämre och över 1,4 miljoner svenskar har nedsatt hörsel. Mer än hälften av dem är ute i arbetslivet där även de med måttligt nedsatt hörsel drabbas.

Stress och oro

Arbetsplatser som restauranger, skolor, förskolor och många fabriker är hårt bullerstörda. Också i öppna kontorsmiljöer mår hörselskadade sämre både fysiskt och mentalt.

- Vi har studerat människor med lätt hörselnedsättning och som använder hörapparat. De är känsligare för buller än andra. De mår sämre och kan drabbas av stress, oro och känna sig socialt utsatta och osäkra, säger Håkan Hua, forskare vid Linköpings universitet, som nyss lade fram en avhandling om hörselskadade i arbetslivet.

- Det finns mycket att göra för att förbättra deras situation. Teleslingor, kommunikationssystem och andra tekniska hjälpmedel, säger han.

Ingvild Falkenhaug är chef för upplysningstjänsten Hörsellinjen på Hörselskadades riksförbund. Hon betonar att det är viktigt att testa sin hörsel.

- Många som har hörselproblem testar sig inte. De söker inte hjälp i tid. Det kan leda till svåra problem som utmattning, säger Ingvild Falkenhaug.

- Man ska ta reda på sina rättigheter på jobbet och inte vara rädd för att ställa krav. Det går att förbättra ljudmiljön genom att se anpassa lokaler och akustik, säger hon.

Anpassad arbetsplats

Lena Thorén i Uppsala har haft nedsatt hörsel hela livet. Hon klarade sig rätt bra i skolan och under de första åren av arbetslivet.

 

STOR HJÄLP. Lena Thorén från Uppsala led länge av dålig hörsel. Först efter 20 år har hon fått en modern hörapparat som fungerar och hennes arbetsplats är anpassad:STOR HJÄLP. Lena Thorén från Uppsala led länge av dålig hörsel. Först efter 20 år har hon fått en modern hörapparat som fungerar och hennes arbetsplats är anpassad:STOR HJÄLP. Lena Thorén från Uppsala led länge av dålig hörsel. Först efter 20 år har hon fått en modern hörapparat som fungerar och hennes arbetsplats är anpassad:
STOR HJÄLP. Lena Thorén från Uppsala led länge av dålig hörsel. Först efter 20 år har hon fått en modern hörapparat som fungerar och hennes arbetsplats är anpassad: Foto: Foto: Lisa Mattisson

Men sedan fick hon ett arbete där hon måste träffa många människor på möten och konferenser - och då blev hörselskadan ett hinder.

- De första tio åren ville jag inte ha hörapparat för jag tyckte det var pinsamt. Sedan skaffade jag en hörapparat, men de var inte så bra på den tiden så jag använde den inte, säger Lena Thorén, biomedicinsk analytiker som arbetar med kvalitetskontroll.

- Först efter 20 år fick jag en hörapparat som fungerade väldigt bra. Efter några år med den nya apparaten sågs lokalerna över och jag fick arbetsplatsen hörsel- tekniskt anpassad.

- Då fick jag telefonförstärkare och kommunikationsutrustning som för tal rakt in i hörapparaten, men stänger ute det omgivande ljudet. Det betyder oerhört mycket att jag har tekniska hjälpmedel, säger hon.