Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock

Vilket slags ris är bäst att äta?

Vilket sorts ris är egentligen nyttigast? Och vad ska man välja för att blodsockret inte ska stiga för hastigt? Läkaren ger råd.

"Hejsan, jag skulle vilja fråga om ris är nyttigare än potatis för min man som har åldersdiabetes. Vi har alltid ätit potatis till middagen, men nu har jag läst i tidningen att potatis inte alls är så nyttigt som vi trodde, eftersom blodsockret stiger för hastigt.

Om ris är nyttigare, vilken sort skall man då köpa? Är det bruna riset bättre än det vanliga vita? Eller är alla sorter lika bra?"

"Risgumma 50  

Allmänläkare Per Ove Lind: Satsa på basmatiris

Det är en viktig och intressant fråga du väcker. Det är nämligen inte bara åldersdiabetiker som mår bäst av mat som inte ökar blodsockret för hastigt och kraftigt, utan det gäller alla andra också.

En flackare och nyttigare blodsockerkurva får man om man äter "långsamma" livsmedel, man kallar det för lågt glykemiskt index (GI).

Det är tyvärr sant att potatis är ett "snabbt" livsmedel som ger en alltför brant blodsockerkurva, tyvärr därför att potatis har andra nyttiga egenskaper, till exempel att ge oss C-vitamin och kostfiber.

Så i det avseendet är faktiskt ris bättre, men de olika rissorterna skiljer sig mycket åt när det gäller GI och hastighet.

Allra bäst och "långsammast" är de klibbfria rissorterna, basmatiris och parboiled ris. De klibbiga rissorterna, såsom grötris och ris från Asien, är "snabbare" så att blodsockret ökar kraftigare. Dessa olikheter mellan sorterna beror dels på innehåll i riskornen av olika typer av stärkelse, dels på hur riset behandlats och processats på fabriken.

Råris, det bruna riset, har den så kallade silverhinnan kvar som är bortskalad i de vita rissorterna. I denna hinna sitter mycket värdefulla vitaminer och mineraler som gör dem nyttigare i det avseendet. Men silverhinnan påverkar inte hastigheten hos riset. Smaklig måltid!