Vilket matmönster har du? Så påverkar det din hälsa
Äter du mycket kyckling och pasta? Eller föredrar du sallader och yoghurt?
Forskare vid Lunds universitet har studerat hur olika grupper av människor äter efter olika matmönster. Och ditt mönster säger mer om hälsan än om ett enskilt livsmedel.
Vilket matmönster passar bäst in på dig?
1. Titta på enskilda livsmedel
Resultatet av studien är dock inte speciellt förvånande eftersom det framkom att det man vanligtvis kallar hälsosam kost verkligen är hälsosam kost. Ett högt intag av fiberrikt bröd, frukt och grönsaker kan kopplas till mindre risk för hjärtinfarkt och diabetes typ 2 medan rött kött, charkuterier och sötade drycker är dåligt. Men det unika med studien är att man inte tittar på enskilda livsmedel och hur de påverkar oss utan i stället tittar på hur olika grupper av människor äter efter olika matmönster. Det går alltså att ha kvar en last och fortfarande äta hälsosamt. Genom att studera kostdata från över 20 000 friska deltagare har forskarna kommit fram till att vissa matmönster är nyttigare än andra.
KLICKA VIDARE FÖR ATT HITTA DITT MATMÖNSTER
2. Den kostmedvetna gruppen
I den här gruppen är man van vid att äta fiberrikt bröd, frukt, grönsaker, frukostflingor, fisk och lättyoghurt. Man har ett ganska lågt intag av fiberfattigt bröd. Männen använder en del grädde och kvinnorna tar lite färskost. Rent allmänt så har man ett lågt intag av rött kött, charkuterier och sötade drycker. De kostmedvetna åt en större mängd energi, protein, kolhydrater, fibrer och C-vitamin, men mindre fett och socker än individer i de andra grupperna. Den här gruppen är också den grupp som är mest fysiskt aktiv även om kvinnorna här hade högst BMI.
3. Lågfettgruppen
Lågfettgruppen är precis vad det låter. En grupp där man äter lätta produkter som lättmargarin, lättmjölk och lättyoghurt och ett lågt intag av smör. Den här gruppen hade en ökad risk för typ 2-diabetes.
LÄS MER: 6 typer: Så går DU lättast ner i vikt
4. Dressing- och grönsaksgruppen
I den här gruppen satsar man på fleromättat fett. Man äter mycket grönsaker, dressing/olja och salta snacks men även ris/pasta, stekt potatis och ost. Däremot så äter man inte så mycket kokt potatis, sylt eller socker. Forskningen kom fram till intressant resultat då det visade sig att män i den här gruppen hade en minskad risk för hjärtinfarkt.
5. Traditionalisterna
Här hamnade de som är traditionella även när det gäller kosten. De äter mycket ägg, margarin, kokt potatis, fisk men även rött kött/charkuterier. De gillar dessutom grädde och mjölk med hög fetthalt. Trots detta såg man ingen koppling till hjärt- och kärlsjukdomar eller typ 2-diabetes.
LÄS MER: Så bryter du negativa matmönster
6. Te och frukost-gruppen
Här hamnar du om du gärna dricker te, käkar flingor och lite sylt och socker. Och du har en extra förkärlek för yoghurt och mjölk med hög fetthalt. Däremot så gillar du inte kaffe och äter inte heller så mycket rött kött och charkuterier. I den här gruppen kunde man inte heller se någon direkt koppling till hjärt- och kärlsjukdomar eller typ 2-diabetes. Kvinnorna i den här gruppen hade gått upp minst i vikt av alla grupperna.
7. Sockergruppen
Gillar du socker så hamnar du här i sockergruppen. De äter alla mycket godis, kakor, glass och sötade drycker. Även om man är nyttig mestadels så äter man mycket socker. Trots detta kunde man inte heller se någon direkt koppling till hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes typ 2.