Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vilken man har du valt?

Vilken man har du valt? Psykologerna listar de vanligaste manstyperna. 

Lär känna din man. Vem är han egentligen? 

Om du vet vilken typ din man tillhör har du också lättare att förstå varför han beter sig som han gör. Här listar Söndag de tolv 

vanligaste manstyperna.

”En vuxen man är ofta mer beroende av vad mamma tycker än man tror”

 När män hittar sina olika roller och börjar bli ”typer” fastnar de ofta och förstärker sedan sin stereotyp. Att män sällan ifrågasätter sig själva i sin roll kan bero på att deras värld traditionellt är hierarkiskt uppbyggd. Mest tydligt blir det i det militära. Då behövs inga långa och komplicerade diskussioner. En order är en order och det finns klara regler för hur man skall gå tillväga om man vill ta sig upp i hierarkin. 

 I boken, 17 typer av män – och vad de säger till psykologen, (Uppsala Publishing House) berättar psykologerna Mattias Lundberg och Anders Wahlberg om några av de vanligaste manstyperna och vilka problem de kan råka ut för.

 

 När de får frågan om vilken typ de själva tillhör är de helt överens: Sportfånen.

 –  En typ som de flesta män kan känna igen sig i, säger Mattias. Anders instämmer och lägger till ytterligare två typer; Mammas pojke och reptilhjärnan. 

 – En vuxen man är ofta mer beroende av vad mamma tycker än man tror, säger Anders. Mammor har dessutom mer uttalade krav än pappor och kan sätta fart på det dåliga samvetet.

 Anders känner också igen reptilhjärnan som kan ta över när han känner sig stressad. Då försvinner det civiliserade, diplomatiska och det primitiva, aggressiva, dyker upp, även om det bara är verbalt. 

 Typerna de tycker sämst om är ”den otrogne” och ”kvinnojägaren”. 

 – Osympatiska, men det finns hopp för dem också, säger Mattias och Anders. 

 

 Många av de mest typiga typerna är män som har stora svårigheter att förstå sig på kvinnor. I vissa fall umgås de med kvinnor som har svårt att förstå sig på dem. Men oftast är kvinnorna i deras liv som ser till att de får hjälp, om problemen blir för stora.

 Att synliggöra typen kan vara början till ett bättre förhållande. Och snart kommer de båda psykologernas nya bok som handlar om kvinnans olika typer. En plattform för att lära män och kvinnor att kommunicera med varandra. 

 

 VINN BOKEN ”17 typer av män – och vad de säger till psykologen” Av Mattias Lundberg och Anders Wahlberg, (Uppsala Publishing House)

 Fråga: Vad brukar den del av hjärnan kallas som styr våra grundläggande beteenden?

 Skicka svaret till E-M Lundin, Kvällsposten, 205 26, Malmö.

 eller mejla till: manstyper.sondag@expressen.se

 Senast 3 november vill vi ha ditt svar.