Kronprinsessan Victoria lider av ansiktsblindhet.
Kronprinsessan Victoria lider av ansiktsblindhet. Foto: Suvad Mrkonjic

Victorias dolda handikapp

Minst 200 000 svenskar har extra svårt att minnas ansikten och namn.
Nu avslöjar kronprinsessan Victoria att hon är en av dem.
Det dolda handikappet kallas ansiktsblindhet.
- Det är ett stort minus i min roll, berättar hon för tidningen Föräldrakraft.

Kronprinsessan Victoria har öppet berättat om sin egen dyslexi och är varmt engagerad i att öka kunskapen om läs- och skrivsvårigheter.


I senaste numret av tidningen Föräldrakraft avslöjar kronprinsessan Victoria nu att hon förutom dyslexi har svårigheter att minnas ansikten och namn.


– Jag har också mycket svårt att komma ihåg namn och ansikten och det är ett stort minus i min roll, säger kronprinsessan till tidningen och fortsätter:


– Jag försöker verkligen lära mig namn och ansikten men de ”sätter sig” inte.


Att ha ovanligt svårt att minnas människors ansikten kallas prosopagnosi, ansiktsblindhet. Det berättar psykologen Görel Kristina Näslund som forskat om ansiktsblindhet och skrivit en bok i ämnet.Svårt att känna igen kollegor

– Ansiktsblindhet är sannolikt särskilt vanligt bland personer med dyslexi. Av de 60 ansiktsblinda jag intervjuat led varannan också av dyslexi.


Vissa ansiktsblinda är så hårt drabbade att de ibland inte känner igen sina partners eller sina barn. Andra kan exempelvis ha svårigheter att känna igen kollegor.


– Det kan vara en oerhörd belastning. Den som inte känner igen människor kan lätt uppfattas som snorkig, säger Görel Kristina Näslund.


För en person i kronprinsessan Victorias ställning, med ständigt representationsarbete, är ansiktsblindhet extra tufft, tror Görel Kristina Näslund.


– Nu har ju kronprinsessan ett mycket vinnande sätt och hon har säkert assistenter som hjälper henne. Men det är bra att hon går ut och berättar om det. Det leder till större förståelse för henne själv och andra ansiktsblinda.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!