Kärlekspar. Förhållandet mellan Gustav V:s hustru, drottning Victoria, och kungaparets livmedikus, Axel Munthe pågick under flera decennier.
Kärlekspar. Förhållandet mellan Gustav V:s hustru, drottning Victoria, och kungaparets livmedikus, Axel Munthe pågick under flera decennier.

Victoria & Munthe – århundradets kärlekssaga

Den förbjudna kärlekssagan mellan drottning Victoria och läkaren Axel Munthe utspelade sig på Capri i början av 1900-talet.

Här är hela historien bakom filmen som SVT visade på torsdagen.

Knut-Göran Källberg

FAKTA

Axel Munthe och Drottning Victoria


Axel Munthe
Född: 1857 i Vimmerby. Pappan var apotekare.
Död: 1949 i Stockholm. Levde sina sista sju år som kung Gustaf V:s gäst på Slottet.
Jobb: Hade läkarpraktik vid Spanska trappan i Rom där han behandlade engelsk nobless, rika amerikaner och Europas kungahus. Livmedikus åt Victoria.
Bostad: Praktvillan San Michele i Anacapri, fylld med konstskatter. Munthe testamenterade villan till svenska staten. Den är nu museum och gästhem för forskare och kulturarbetare.
Känd för: ”Boken om San Michele”, Munthes originella självbiografi. Samt för förhållandet med Victoria.

Drottning Victoria
Född: 1862 som furstinna av Baden.
Död: 1930 i Rom.
Jobb: Kronprinsessa och sedan drottning när maken Gustaf V blev kung 1907.
Bostad: Villa på Capri, Slottet i Stockholm, Solliden på Öland.
Känd för: Förra århundradets kärlekssaga med Axel Munthe.

DÅ. Trappan leder upp till San Michele från Marina Grande, Capris hamn, i dag som den gjorde då Axel Munthe och drottning Victoria hade sin långvariga kärleksaffär.

Kronprinsessan Victoria var förälskad. Hon flydde från Slottet till sin älskare. Här är historien om glödande, förbjuden kärlek och nattsvart svek.
Nej, inte vår tids kronprinsessa. Detta handlar om hennes pappas farfarsmor.
Samt om mannen i hennes liv, Victorias livmedikus. Han hette Axel Munthe och var förra århundradets mest berömde svensk.

En förbjuden kärlekssaga

 

NU. Samma trappa i dag.

De levde tillsammans på klippön Capri i Medelhavet. Samma klippö där en ny kärlekssaga tog fart för drygt en månad sedan. Det var där på Capri som Jonas Bergström föll på knä och friade till prinsessan Madeleine.
Men om deras kärlekssaga utspelar sig i offentligheten så var Axel Munthes och Victorias relation allt annan än offentlig. Det var en förbjuden kärlekssaga som pågick i hela 37 år.
 På den tiden var äktenskapsbrott hysch-hysch. Bland kungligheter fanns det absolut inte.
Från 1893 till sin död träffade Victoria sin läkare betydligt oftare än sin make, som hon gjorde allt för att undvika.

Skilsmässa var otänkbar

 

Vänner. Axel Munthe och kung Gustaf V förblev nära, långt efter det att Drottning Victoria – den enes älskarinna, den andres hustru – gått bort. Här är Munthe och kungen på Solliden 1935 Foto: .

Victoria hatade sin kung. Skilsmässa var otänkbar. Hon såg självmord som en utväg. Att det inte blev så berodde säkert på att hon äntligen hittade en man att älska.
I ett brev till Munthe skriver drottningen: ”När jag läser i tidningen om ett skilsmässofall avundas jag parterna. Hur detta ska sluta vet jag inte, men att det kommer att ta en fatal vändning förr eller senare är jag övertygad om.”
På den här tiden var det otänkbart för kungliga att gifta sig med gymägare från Ockelbo. Victorias och Gustafs äktenskap var uttänkt av kungamakare. Victoria hade ett stänk Vasablod i släkten, och i blivande kungens ådror rann franskt Bernadotteblod. Den rojalistiska ätten skulle förädlas.


Sexuellt utsvulten

 

Idyll. Casa Caprile var Victorias hem under femton av de år hon bode på Capri för att vårda sin hälsa.

Victoria av Baden var blåblodigaste överklass, produkt av det kejserliga enväldets Tyskland.
Hon ville att Sverige skulle gå med i första världskriget på tyskarnas sida. Hon kallade liberaler och socialdemokrater i svenska regeringen för pöbel.
Hon var kroniskt lungsjuk. En järnlady som avskydde det regniga Sverige, och alldeles särskilt Slottet som hon föraktfullt kallade för ”Fyrkanten”.
 Gustaf gjorde sin plikt i sängkammaren. I rask takt födde Victoria tre prinsar: Gustaf Adolf (som senare blev kung), Wilhelm och Erik, den handikappade minstingen.
Gustaf intresserade sig mest för unga blonda pojkar som han raggade på tennisbanan. Hans bisexualitet var väl känd, men om sådant talades det inte öppet.
Victoria var 30 år, emotionellt och intellektuellt frustrerad, sexuellt utsvulten.

Hovlivet krävde hennes närvaro

 

Axel Munthe.

Då mötte hon Axel Munthe. Han rekommenderades till jobbet som livläkare av ambassadören Carl Bildt i Rom (jodå, de är släkt, diplomaten var farfarsfars bror till nuvarande utrikesministern).
Kronprinsessan dyrkade Munthe. Han gjorde livet värt att leva. Förhållandet blev ännu mer intensivt efter att hon blivit drottning.
Resten av livet styrde kärleken hennes schema: våren och hösten i Rom, vintern på Capri, några månader med kungen och prinsarna i Sverige.
Hovlivet krävde hennes närvaro åtminstone på sommaren - annars vore skandalen alltför uppenbar. Särskilt sedan hennes man blivit kung 1907.
Hovets officiella kommunikéer sade alltid att Victoria vistades utomlands för hälsans skull. Det var ju också sant.
Livläkaren och Victoria levde ett enkelt liv på Capri: långa middagar med vin från Munthes egen odling medan solen gick ner i Neapelbukten, kvällar i biblioteket med Schubert på grammofonen, frukost under olivträden med hundar, fåglar, åsnor och Munthes alkoholiserade gorilla Billy som sällskap.

Munthes magi satt i blicken

Victoria var en aristokratisk snobb. Munthe var inte precis salongernas elegant. En släkting till Winston Churchill, som besökt San Michele, skrev följande omdöme:
”Ett fint sätt ligger inte för honom. Han äter som en varg och nafsar med tänderna. Visste man inte att han känner större delen av Europas mest märkliga personligheter, skulle man tro att han var en eremit. Översittartag har han i sig och han saknar aktning för kvinnor.”
Munthes magi satt i blicken. Han forskade i människans undermedvetna när han utbildade sig till läkare i Paris och lärde sig hypnos. Enligt många vittnesmål hade han en ”mystisk makt” över andra människor. Särskilt över kvinnor.

Solliden på Öland

När Munthe och Victoria var ifrån varandra skickade de presenter. Victoria sände knäckebröd till Capri. Munthe skickade en gång silkesstrumpor till Kungliga Slottet - då en gåva med stark erotisk laddning.
Munthe och Victoria fick inga barn, men ett praktfullt hus byggde de upp tillsammans i kärlek: Solliden på Öland.
Framför den kungliga villan firar vår tids Victoria varje år födelsedag den 14 juli med att dela ut pris för årets idrottsprestation.
Victorias öländska palazzo byggdes med San Michele som förebild. Den italienska trädgården nedanför slottsterrassen fick låga häckar och buxbomsklot och rabatter av vita och röda pelargoner. Fyra terrakottafärgade olivkrus och en staty av Merkurius, köpmännens gud, tog Victoria från Capri.


Två åldriga herrar förenade av Victoria

Även under den korta tid hon var i Sverige ville hon påminnas om den ljuva tiden med Munthe.
Den 4 april 1930 dog drottningen i en hjärtattack i Villa Svezia i Rom. Maken Gustaf V och älsklingssonen Wilhelm var med vid dödsbädden. Men Victorias sista ord viskade hon i Munthes öra:
– Kom snart.
Munthe levde ytterligare 19 år. Sina sista sju år bodde han i en våning i sydöstra flygeln på Slottet som Gustaf V:s gäst.
Varje måndag åt Munthe lunch med kungen, sedan hans italienska betjänt tvättat, rakat och klätt honom i gåbortkostymen.
Två åldriga herrar förenade av Victoria: i årtionden var hon den enes hustru och den andres älskarinna.