Testpanelen från vänster: Karolina Berg, Johanna Ekberg, Marianne Berglund och Steven Bergstedt.
Testpanelen från vänster: Karolina Berg, Johanna Ekberg, Marianne Berglund och Steven Bergstedt. Foto: Christian Örnberg

Vi testar 18 nya hälsodrycker

De nya hälsodryckerna sägs återfukta kroppen, lugna magen och göra dig pigg. Men hur nyttiga är de och hur gott smakar de? Söndag har testat och satt getingbetyg på 18 hälsodrycker.

För ett tag sedan hyllade tränings- och hälsobloggare kokosvatten som den ultimata drycken. Nu är det fermenterat te, kombucha, som är det hetaste.

De nya hälsosamma dryckerna har blivit allt fler. De sägs vara nyttigare än läsk och saft och påverka hälsan ­positivt, till exempel stärka immunförsvaret, och lugna magen.

Men se upp, främst med sockerinnehållet.

- Många av dessa drycker är sockerstinna och mängden vitaminer och mineraler är begränsad, säger kostrådgivaren och GI-experten Ola Lauritzson. 

Undvik tillsatt socker

Han rekommenderar att du helst undviker de drycker som har tillsatt socker eller fruktos. De har oftast både ett högt kaloriinnehåll och högt GI-värde. Drycker med stevia eller naturligt fruktsocker tycker han är bättre.

- Vilket syfte du har med drycken kan också spela roll. En del kan funka som snabb energi och återhämtning efter hård träning. Om du verkligen får någon slags hälsoeffekt är i många fall tveksamt. Men om du undviker de sötade produkterna och satsar på de med naturliga ingredienser så är de i alla fall inte onyttiga.

- Ibland kan du nog få samma ­eller till och med bättre effekt av att dricka vanligt vatten och äta frukt och bär i stället.

Så här tyckte vår testpanel om hälsodrycker 

1. Rosenkind, Rotbäckchen.

 

Foto: Christian Örnberg

 

  

Fruktjuice med tillsatt järn. Innehåller C-vitamin. 750 ml, ca 55 kronor.
Panelen: Luktar som blutsaft. Smakar som om man har slickat på en fruktig lyktstolpe. Har mycket smak, av vindruvor, svartvinbär och katrinplommon. Men också en bismak av järn. God, men vi blir törstiga.
Experterna: En riktig sockerbomb med högt kaloriinnehåll, här får du i dig femtio procent mer kalorier än om du dricker Coca cola. Innehåller flera olika sockerarter och har ett högt GI. 

2. Pure coconut, Kulau

 

Foto: Christian Örnberg

 

Betyg 0

Naturellt kokosvatten med C-vitamin och mineraler. 330 ml, ca 35 kronor.
Panelen: Luktar äckligt och svett och smakar ännu värre. Usch och blä. Har lite smak av lakrits. Känns lite för tjock i konsistensen och är inte läskande på något sätt. Är säkert jättenyttig, för annars skulle man inte dricka detta.
Experterna: Väldigt ren och bra dryck, innehåller bara kokosvatten och C-vitamin. Plus för att den är ekologisk.

3. Multi-v, Vitamin water 

 

Foto: Christian Örnberg

 

 

Citronsmakande berikad dryck med bland annat vitamin B,C och E samt zink. 500 ml, ca 28 kronor.
Panelen: Ganska god citrusdoft men med en hint av rengöringsmedel. Smakar klassisk sportdryck, typ Pripps Energy, med en lätt touch av grapefrukt. Jättegod och inte för söt. Ger sommarkänsla, den här kan man lätt hälla i sig en hel flaska av.
Experterna: Innehåller tillsatt fruktos och socker, det är inte särskilt bra. Det här är mer som en läsk med tillsatta vitaminer och mineraler.

4. Dr Martins Coco juice, ananas och acerola 

 

Foto: Christian Örnberg

 

 
Kokosvatten med smak av ananas och acerola och kalium, kalcium, magnesium och natrium. 500 ml, ca 35 kronor.
Panelen: Luktar gott, som alkoholen Malibu. Men smaken är en besvikelse i jämförelse med doften. Smakar utspädd och besk kokosjuice med lite smak av ananas. Ingen eftersmak och en hyfsad törstsläckare.
Experterna: Innehåller bara socker från naturliga källor, det är bra. Har också få och bra ingredienser, utan tillsatser. Kokosvatten är populärt eftersom det har lågt kaloriinnehåll och anses balansera cellerna.

5. Stevia Sharp, Vitamin well

 

Foto: Christian Örnberg

 

Grape/apelsin-smakande berikad dryck med vitamin B, C och E samt guarana och koffein. 500 ml, ca 25 kronor.
Panelen: Har en doft av citron och glassen Piggelin. Men den smakar helt annorlunda, lite blaskig men sedan kommer sötman efter ett tag. Störande att smaken varierar, men helt okej annars.

Experterna: Utmärkt att den är sötad med stevia, det gör att du får i dig betydligt mindre kalorier och ger ett lågt GI-värde.

6. Awaken, Alo

 

Foto: Christian Örnberg

 

Dryck med fruktkött från Aloe Vera och vete-gräskoncentrat, innehåller natrium, kalium och C-vitamin. 500 ml, ca 32 kronor.
Panelen: Luktar grönt te och gurka. En del gillar inte bitarna av fruktköttet från aloe vera, känns som gelé. Smakar bättre, som glassen Päronsplit. Men är för söt och känns syntetiskt framställd. Släcker inte törsten.

Experterna: Innehåller bara koncentrat av vetegräs, oklart om det finns några kostfibrer alls. Rörsocker som denna dryck innehåller är bara marginellt bättre än vanligt socker. Hög sockerhalt.

7. Kombucha red, Naken

 

Foto: Christian Örnberg

 

Betyg 0

Fermenterad te-dryck med probiotika. 750 ml, ca 75 kronor.
Panelen: Fy vad äckligt! Både luktar och smakar hemskt, som vinäger. Alldeles för stark smak. Frågan är hur man ska kunna få i sig det här, det går bara om man verkligen tror att det är supernyttigt. Det kanske går om man spär ut det.
Experterna: Socker används till jäsningen, allt försvinner inte. Annars bra innehåll.

8. Bi okay

 

Foto: Christian Örnberg

 

Kolsyrat mineralvatten med probiotika och smak av kiwi, kaktus, ananas. 500 ml, ca 35 kronor.
Panelen: Den här luktar julmust. Men vi blir lurade för det smakar helt annorlunda. Inte särskilt god, smakar lite jasminris och parfym. Är blaskig och konstig. Verkligen ingen höjdare, vi är besvikna.
Experterna: Bra med både lågt kaloriinnehåll och väldigt lite socker. Innehåller Lactobacillus som kan vara bra för mage och tarm, men effekten är individuell.

9. Femme natural boost

 

Foto: Christian Örnberg

 


Energidryck med juice från grapefrukt, apelsin, citron och lime samt acerola och acai. Innehåller koffein, guarana- och ginsengextrakt. 250 ml, ca 20 kronor.
Panelen: Doftar rosor, blodapelsin och lite strumpa. Har en helt okej smak av apelsin och grapefrukt, men smaken är lite mesig. Lite kemisk och besk smak, men känns som en bra törstsläckare.
Experterna: Har väldigt högt sockerinnehåll, högre än Coca cola. Innehåller några procent juice, men inte så mycket fler naturliga råvaror. Enligt innehållet har naturligt fruktsötningsmedel används, det är antagligen vanligt fruktos.

10. Organic sparkling ginger, Whole earth

 

Foto: Christian Örnberg

 

Kolsyrat vatten med äppel-, citron- och druvjuice och ingefärsextrakt. 330 ml, ca 14 kronor.
Panelen: Konstig doft av gammal grotta. Smakar väldigt mycket ingefära, lite jord och som fermenterad juice eller jäst cider. Är lite väl frän och svider lite i gommen. En i panelen tycker dock att den är jättegod.
Experterna: Sötad med agavesirap som är en bättre sötningskälla än vanligt socker. Innehåller ingefära som kan sänka GI-värdet. Men det är ett extrakt, färsk ingefära är bättre.

11. Enrich, Alo

 

Foto: Christian Örnberg

 

Dryck med fruktkött från Aloe Vera samt juice från granatäpple, tranbär och druva, innehåller natrium, kalium och C-vitamin. 500 ml, ca 32 kronor.
Panelen: Luktar och smakar druva. Några i panelen gillar inte fruktköttet från Aloe Vera. Är annars god och läskande. Har också en bra balans mellan friskt och sött. Smakar lite godis, men utan att vara för söt.
Experterna: Innehåller mycket socker. Rörsocker som denna dryck innehåller är bara marginellt bättre än vanligt socker. Om Aloe Vera har hälsoegenskaper är omdiskuterat.

12. Care, Vitamin well

 

Foto: Christian Örnberg

 

Berikad dryck med smak av grapefrukt, fläderbär och granatäpple. Innehåller vitamin B12, C och E samt zink och folsyra. 500 ml, ca 22 kronor.
Panelen: Smakar ganska gott av grapefrukt, men smaken är lite mesig och vattnig. Har en kemisk bismak, som saft med mycket sötningsmedel. Är i alla fall inte så söt, kan vara en bra törstsläckare.
Experterna: Innehåller mycket fruktsocker. En flaska innehåller nästan 20 gram fruktos, det är mycket och inte alls bra.

13. Grön kraft, Rabenhorst

 

Foto: Christian Örnberg

 

Ekologisk juice med spirulina, vetegräs och grönt te. 750 ml, ca 75 kronor.
Panelen: Luktar nypon och kiwi och lite tång eller alger. Smakar riktigt gott, bra och lagom söt smak. Har en liten eftersmak av misosoppa, men annars en god fruktig smak. Känns nyttig.
Experterna: Det positiva är att den är ekologisk och att den kan ha en detoxverkan. Innehållet av grönt te, spirulina och vetegräs kan ha positiva effekter. Men den har ett högt kalori-innehåll och innehåller mycket socker.

14. Svensk kombucha, blåbär/svartvinbär

 

Foto: Christian Örnberg

 

 

Fermenterat och naturligt kolsyrat te med antioxidanter, enzymer och B-vitaminer. 250 ml, ca 35 kronor.
Panelen: Luktar och smakar lite ättika. Smaken är besk men annars svår att identifiera. Någon tycker att den smakar som torr cider, en annan att den påminner om smaksatt bordsvatten från Lidl. Känns inte så nyttig.
Experterna: Här används sockret till jäsningen, men en del finns också kvar i produkten. Bra med innehållet av bär med mycket antioxidanter i.

15. Bröddryck, Kanne.


Foto: Christian Örnberg

 

Betyg 0

Dryck tillverkad av fullkornsbröd. Innehåller vitamin B och E och flera olika mineraler. flera olika 750 ml, ca 40 kronor.
Panelen: Usch, det här luktar som en blandning av urin och jäst vin. När vi har luktat vill vi inte smaka. När vi väl vågar så smakar den lika illa som den luktar. Vidrig och förfärlig. Kan vi få dödskallemärka den här?
Experterna: Bra med naturliga ingredienser och inga tillsatser. Men vi rekommenderar inte att man dricker bröd, i alla fall inte om man vill leva GI-riktigt.

16. Paulúns kokosvatten, Mango och passionsfrukt

 

Foto: Christian Örnberg

 

Kokosvatten med smak av mango och passionsfrukt. 30 cl, ca 22 kronor.
Panelen: Doftar underbart av mango. Har en tjock och härligt krämig konsistens, smakar äkta juice. Doftar tyvärr lite bättre än den smakar. Smaken är god men lite tråkig, med en bismak av tång. Sticker lite i munnen.
Experterna: Innehåller inga onödiga tillsatsämnen och innehållet av socker kommer bara från fruktjuice. Kan vara bra som återhämtning när du har tränat.

17. Aloe Vera drycken, Njie

 

Foto: Christian Örnberg

 

Dryck med fruktkött från Aloe Vera, innehåller kalcium och natrium. 500 ml, ca 32 kronor.
Panelen: Luktar syntetiskt godis. Ser värre ut än det smakar, konsistensen med slemmiga Aloe Vera- bitar i känns inte heller helt okej för alla. Men smakar ganska fräscht och gott. Har en ton av litche. Smaken växer och blir bättre.
Experterna: Väldigt söt! Innehåller både fruktsocker och honung. Coca cola innehåller 10 gram socker per 100 milliliter, den här innehåller nästan 8 gram.

18. Active tropisk, Proviva

 

Foto: Christian Örnberg

 

Fruktdryck med flera olika vitaminer och mineraler och probiotika från Lactobacillus plantarum 299v. 330 ml, ca 17 kronor.
Panelen: Ser fräsch ut men luktar lite wc-anka. Smakar ganska gott, lite som yoghurtglass med mango. Men också som billig multivitamindryck med dextrosoltabletter i, alltså för sött. Ger lite beläggning i munnen.
Experterna: Innehåller lactobacillus som en del tycker hjälper mot magbesvär. En produkt med mycket socker, ett glas av detta innehåller åtta sockerbitar.