"Min styrka är min vilja. Jag slutar inte för att jag inte orkar" säger Tilde de Paula.
"Min styrka är min vilja. Jag slutar inte för att jag inte orkar" säger Tilde de Paula. Foto: Fredrik Wannerstedt Söder

"Vi samarbetar bra, min kropp och jag"

Tilde de Paula började jobba bara tre månader efter sin senaste graviditet. Nu försöker hon pussla ihop arbete, familjeliv och träning. Att vara programledare betyder att man ständigt är i blickfånget och utsätts för andras kommentarer om hur man ser ut. - Jag var mer självmedveten och orolig förut, säger hon till GI hälsa.

Det var i september programledaren Tilde de Paula, 39, födde sitt fjärde barn, sonen Ilyah. Fem dagar innan födseln gjorde hon Polarprisgalan, i december ledde hon Svenska hjältar-galan ihop med Mark Levengood, och redan i januari var hon tillbaka på jobbet på TV4:s "Nyhetsmorgon Söndag". Att börja jobba tidigt som mamma är något de flesta har en åsikt om.

- Vissa kanske tycker "Gud vad dum hon är" och andra "Oj, vad duktig hon är". Men jag är varken dum eller duktig. Visst, jag började jobba tidigt men jag har också ett jobb där jag styr min tid ganska mycket själv och kan jobba rätt mycket hemifrån. Och när jag har möten och måste åka in kan jag ta med mig Ilyah.

 

På söndagarna när Tilde sänder måste hon vara på TV4 klockan fem på morgonen när de har möte. Men Tilde är gärna där ett par timmar innan för att förbereda sig, få sitt kaffe och hinna läsa alla tidningar.

- Jag vill ha kontroll, säger hon. Men det är också en prioriteringsfråga, då har jag kanske valt att vara hemma och har lite manus kvar att skriva. Så jag behöver inte vara borta från barnen, det enda som det stör är möjligtvis min nattsömn.

Nu är i stället sambon och musikern Thomas Eby, 31, pappaledig även om han gör lite spelningar emellanåt med något av de tre band han är med i.

Redan sex veckor efter förlossningen tränade Tilde tre dagar i veckan med en personlig tränare och en kompis.

- Med Ilyah så bestämde jag mig faktiskt redan när jag var gravid att så fort jag kan så ska jag börja träna. Man är äldre och saker och ting händer inte längre av sig själv. Jag kände att jag måste hjälpa min kropp att bli stark igen.

 

De höll på och tränade regelbundet ända fram till Tilde började jobba i januari. I dag är det inte lika enkelt att få tid till träningen. Sedan kostar en personlig tränare, PT, dessutom ganska mycket pengar.

- Planen var att ta över själv. Men så började jag jobba. Och i slutänden så har vi ju lika mycket tid allihopa, ett dygn. Så det blev en fysisk omöjlighet för mig att finnas där för alla mina barn, att prioritera min relation och att jobba heltid, som jag vill, och sen dessutom träna.

Sedan januari har hon därför tillåtit sig att softa som hon säger. Men Tilde har ändå simmat, cyklat och spelat badminton med barnen. Och kört några pass på gymmet. Nu är hennes plan att komma i gång ordentligt igen så fort det går.

- Om jag känner mig sliten, svag, otränad och har slarvat med mig själv då mår jag inte bra mentalt. Jag vill känna igen mig, veta var mina begränsningar går, hur mycket jag orkar, hur uthållig jag är. Allt det där tappar man ju under en graviditet. För mig har det varit viktigt att få tillbaka den kontrollen över min egen kropp.

Kanske kommer hon att ta något enstaka PT-pass bara för att hon tycker det är "så jävla tråkigt" med styrketräning. Och då följer eventuellt även Thomas med.

- Jag behöver någon som piskar mig, säger hon. Och så hinner jag och Thomas umgås lite mer. Annars tycker jag att alla grupp-pass på gymmet är roligt. Och jag gillar variationen att göra olika.

Tilde säger att hon trots allt har ett bra grundflås, uthållighet och kondition. Och är ganska stark. Något hon märker när hon spelar badminton med barnen och klarar det hela vägen ut.

- Min styrka är min vilja. Jag slutar inte för att jag inte orkar. Samma sak med min man som är en stark man. Tränar vi ihop är jag banne mig uthålligare än vad han är. Faktiskt. Jag har en snäll kropp. Vi samarbetar bra, min kropp och jag.

 

Hon tycker det vore kul att vara i form till sommaren men vägrar att svälta sig eller bli träningsnarkoman. Dessutom bryr hon sig inte lika mycket om hur hon ser ut i dag. Förr var hon var mycket mer självmedveten och orolig.

- Hade jag sett ut så här när jag var 25 år hade jag säkert varit helt knäckt! Nu är det mer att "ja, det är ju så här det är", haha. Man blir snällare mot sig själv med åren och uppskattar kroppen för andra saker. Jag kan se hur den har kämpat genom fyra graviditeter.

- Thomas är också världens bästa och får mig att känna mig både trygg och älskad vilket är otroligt viktigt. Men samtidigt vill jag ju att han ska tycka jag är superhet. Det är det jag bryr mig om.

Men trots allt är man som offentlig person, och särskilt i tv, väldigt utsatt för kommentarer och folks tyckande. Som när hon för några år sedan inte mådde så bra och rasade i vikt.

- Då var det jättemånga som kommenterade och det var inte alls kul. Hade jag kunnat väga fem kilo mer så hade jag gjort det direkt. Jag hade jag en tuff period i livet då och mådde inte så bra.

 

Men i det stora hela förstår hon i dag att de flesta har viktigare saker att bry sig om än hur hon ser ut.

- Man kan titta på kroppen och säga ja, jo det fladdrar lite här och det skrynklar lite där, men jäklar vilken bedrift liksom. Jag tycker det är skithäftigt att tänka på att alla mina barn har fått sitt liv i min kropp. Jag är fortfarande skitimpad och helt fascinerad av det. Trots att jag har fyra barn och att de äldsta är ganska stora nu.

Tilde de Paula

Ålder: 39 år.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Familj: Sambon Thomas Eby, 31, Elian, 12, Zion, 10, Naemi, 7, Ilyah, 7 månader.

Gör: Programledare Nyhetsmorgon Söndag, TV4, krönikör i magasinet Allt om resor.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!