Polyamorösa Karin (i randig topp) och Kristine blev för 1,5 år sedan båda ihop med Fabian. Kristine är även sambo med Gabriel.
Polyamorösa Karin (i randig topp) och Kristine blev för 1,5 år sedan båda ihop med Fabian. Kristine är även sambo med Gabriel. Foto: KRISTER LARSSON

"Vi delar på samma man"

Karin, 28, och Kristine, 31 är båda ihop med Fabian. 

Kristine har dessutom ytterligare en pojkvän. 

- Visst kan jag bli svartsjuk, men oftast är det skönt när Karin kommer så att Fabian kan få klänga på henne och jag kan läsa en bok, säger Kristine, som älskar flera samtidigt.

Karin Sörbring

Att vara polyamorös och ha flera relationer parallellt är varken lättare eller svårare än att ha en partner åt gången, menar Karin och Kristine.

 – Den stora skillnaden är nog att man inte kan sopa problem under mattan när det är fler än två inblandade. Har jag problem i mitt förhållande med Fabian, så drabbar det Karin också, förklarar Kristine.

 – Det går helt enkelt inte att smita ifrån konflikter. Visst, om du har haft ett jättegräl med en partner kanske du åk-er hem till en annan för att få tröst, men sedan måste du ta tag i problemet, fyller Karin i.

Båda ville ha Fabian

 Kristine och Karin lärde för 1,5 år sedan känna Fabian (som i dag är 23) och båda förälskade sig i honom. Kristine byggde genast upp en stark relation med honom, medan det tog lite längre tid innan Karins och Fabians förhållande kändes helt tryggt.

 – Jag ser Karin som en god vän och som en del av min familj, säger Kristine.

 Karin poängterar att för henne är inte bara Kristine en viktig person, utan även Kristines andra partner, 35-årige Gabriel, som så att säga befinner sig i ”andra änden” av polyfamiljen.

 Kristine har nämligen två hem; ett med Fabian och ett med Gabriel.

 – Jag försöker att dela min tid ganska lika mellan mina hem och pojkvänner och tillbringar varannan helg med Gabriel och varannan med Fabian. På vardagarna har vi inget bestämt schema för när jag bor på vilket ställe.

 Hon gör sin del av hushålls-arbetet i bägge hemmen, men har inte gemensam ekonomi med pojkvännerna. Något som de bestämt eftersom Kristine har dåliga erfarenheter av att dela ekonomi med en tidigare partner i en monogam relation.

 Kristin uppskattar Fabian för hans livlighet och kärlek till naturen.

 – Vi brukar bland annat tälta tillsammans, något som inte alls intresserar Karin och Gabriel. Med Gabriel, som är mera akademisk, har jag himla intressanta diskussioner, berättar Kristine.

 – Då Fabian och jag var osams var det faktiskt Gabriel som hjälpte oss att försonas.

 Såväl Fabian som Gabriel är fria att inleda andra relationer.

 – Skulle de ha så många partners att de inte hade tid att utveckla vår relation så skulle jag däremot få ta en diskussion, menar Kristine.

Karin har en partner

 Karin har för tillfället bara en relation med Fabian.

 – För mig är det inget självändamål att ha fler partners än Fabian, men jag har tid och plats att ha det om jag skulle träffa någon mer. Jag känner mig ungefär som en singel som inte är ute och letar efter något förhållande, upplyser Karin.

 – Jag har aldrig känt behovet av att den jag älskar bara ska vara min. Tvärtom kan jag tycka att det är skönt att inte ha kravet på mig att uppfylla alla behov hos min partner. Jag älskar att vara i stan och vill till exempel absolut inte ut och tälta med Fabian, fortsätter hon."Jag har aldrig känt behovet av att den jag älskar bara ska vara min. Tvärtom kan jag tycka att det är skönt att inte ha kravet på mig att uppfylla alla behov hos min partner", menar Karin.Foto: KRISTER LARSSON

 Kristine levde i många år i monogama relationer. Det var när hennes och Gabriels förhållande krisade, som paret började funderade över att släppa in fler i gemenskapen.

 – Gabriel ville gärna flörta med andra tjejer och jag kände mig redo att utforska min bisexualitet, men inte utan den kärlek och trygghet som relationen med Gabriel ger mig.

 Gabriel är dock heterosexuell och det är verkligen inte så att man måste vara bisexuell för att kunna vara polyamorös och älska flera.

  – Från början hade vi regler om att den andra skulle ha vetorätt och få säga nej till partners och att vi inte fick bli ihop med någon i bekantskapskretsen, berättar Kristine.

 – De bestämmelserna visade sig vara onödiga, så i dag har vi inga uttalade regler. Fast samtalen före var nog bra för Gabriels och mitt förhållande. 

Använder kondom

 Att använda kondom vid tillfälliga kontakter är en självklarhet, enligt tjejerna.

 Karin uppskattar att bo för sig själv:

 – Jag behöver verkligen en egen vrå. Sedan kan Fabian få komma dit, eller jag hälsa på hos honom och Kristine. En del tror att alla som är polyamorösa vill bo i ett stort kollektiv och älska med alla andra, men så är det absolut inte för mig. Jag kan ha max två eller tre relationer åt gången.

 En annan missuppfattning är att de som älskar flera inte skulle kunna vara svartsjuka.

 – Det kan jag absolut vara, exempelvis om jag tycker att Fabian pysslar om Karin mer än mig. Han hämtar ofta te till Karin och masserar hennes fötter när hon är hos oss. Då får Fabian påminna mig om att alla relationer inte ser likadana ut, säger Kristine.

 Karin inflikar:

 – Det finns helt enkelt ingen millimeterrättvisa, eller ens centimeterrättvisa. Visst kan det vara jobbigt att relationer skiljer sig åt, men det är också härligt.

Vill ha bekräftelse

 Kristine brukar vilja att Fabian kramar och bekräftar henne när de ses – innan han berättar om sina senaste kärleksäventyr.

 – För mig yttrar sig svartsjukan i att jag ibland kan känna mig rädd att bli bortvald. Då tänker jag efter vad den känslan bottnar i och försöker att jobba med de bitarna.

 Att vara polyamorös är inte detsamma som att ha så kallade öppna förhållanden, poängterar Kristine och Karin.

 – Nej, för oss är alla relationer lika mycket värda. Vi är inte ute efter att ha sex med så många som möjligt, utan efter att ha en nära och djup kontakt med varje person som vi har ett förhållande med, förklarar de.

 Kristines familj känner till hur hon lever, men har inte kommenterat det närmare.

 – Pappa är rädd att jag ska bli sårad, men han har inga problem med att träffa både Gabriel och Fabian. Det blir lite som det blir. Ibland följer Fabian med på släktträffar, 

 ibland tar jag med mig Gabriel. Vill mina kompisar att en viss partner ska med på middagen så frågar jag honom först, berättar Kristine.

 – Och att mörka på jobbet och säga att jag bara har en partner vore fånigt. Gabriel och Fabian är så pass olika att ingen skulle tro att jag talade om samma person.

 Någon gång i framtiden skulle Kristine vilja ha barn.

 – Men jag har ännu inte träffat någon person som vill ha barn med mig. Och jag vill absolut att barnet ska få minst två aktiva föräldrar, menar Kristine.

 Karin, däremot, är inte sugen på att bilda familj.

 – Jag tycker inte om barn! säger hon och skrattar.

 Det är i fråga om arv och trygghet för barn som Kristine och Karin anser det juridiska skulle vara till deras nackdel som polyamorösa.

 – Annars går det ju att skriva avtal om det mesta, men det stör mig att blodsbanden enligt lag går före vid arv, säger Karin.

Vill inte leva monogamt

 I vardagslivet möter tjejerna sällan några problem. Ingen av dem planerar att leva monogamt i framtiden.

 – Man tvingas lyssna inåt när man lever i relationer som inte bara bygger på kontakten mellan två personer. Du blir ditt eget centrum i nätverket och lär dig mycket om hur du fungerar, säger Karin.

FAKTA

Så här fungerar polyamori


Polyamorösa eller polygama relationer ställer inget krav på monogami. Utövarna menar tvärtom att kärleken räcker till flera och att man inte behöver byta ut en person man älskar bara för att man förälskar sig i en ny.

Centralt för polygama är öppenhet och ärlighet. Till skillnad från i de flesta så kallade ”öppna förhållanden” betonas kärlek och känslomässiga band till alla man är involverad med.

Läs mer på hemsidan www.polyheart.se eller ansök med presentation om medlemskap i ”Polylistan” på mejladressen medlemskap@polymagic.com .

Källor RFSL, Wikipedia med flera

2 augusti arrangerar Kristine på Prideveckan i Stockholm en föreläsningsdag om polyamorösa relationer. Hartwickska huset 9-14.