1 av 4: De flesta av oss har någon gång upplevt något av dessa hudproblem.
"Vi utreder nu både ett vaccin mot vattkoppor och ett mot bältros", säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till SVT.
2 av 4: "Vi utreder nu både ett vaccin mot vattkoppor och ett mot bältros", säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till SVT. Foto: COLOURBOX / COLOURBOX
"Vi utreder nu både ett vaccin mot vattkoppor och ett mot bältros", säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till SVT.
3 av 4: "Vi utreder nu både ett vaccin mot vattkoppor och ett mot bältros", säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till SVT. Foto: Lena Katarina Johansson
4 av 4

Vattkopporna kan försvinna – gratis vaccination utreds

Vattkoppor kan nästintill försvinna från Sverige i framtiden.
Just nu utreds om vaccinet mot viruset ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, rapporterar SVT.

Beslutet om vaccinet ska fattas i sommar.

I dag är det få barn i Sverige som vaccineras mot vattkoppor – men detta kan snart förändras. Folkhälsomyndigheten utreder nämligen möjligheten att införa viruset i det allmänna vaccinationsprogrammet. 

Enligt SVT läggs mellan 300 och 400 barn årligen in på sjukhus på grund av vattkoppor, och därför ser man nu över om vaccinet kan erbjudas gratis för alla barn.

 

LÄS MER: Vattkoppor och bältros – allt du behöver veta 

 

Vaccinet skulle innebära att vattkoppor på sikt nästan skulle försvinna helt från Sverige. Det skulle också motverka sjukdomen bältros, som utvecklas när äldre människor drabbas av samma virus som vattkoppor.

– Vi utreder nu både ett vaccin mot vattkoppor och ett mot bältros. Med bara ett vaccin mot vattkoppor skulle annars risken för bältros kunna öka en period, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

”Vi ser mycket allvarligt på vattkoppsviruset”

Beslutet om vaccinet kommer enligt kanalen att fattas i sommar. Först ska Folkhälsomyndigheten nu väga kostnader för sjukdagar och sjukhusvård mot kostnader för en allmän vaccination. Man behöver också se till att vaccinet är säkert och etiskt försvarbart.

 

LÄS MER: Levi, 6, kunde ha dött av vanliga barnsjukdomen 

 

Framför allt är det cancersjuka barn som utsätts för stora risker med vattkoppsviruset, säger barnonkologen Petter Svenberg, Karolinska sjukhuset, till SVT.

– Vi ser mycket allvarligt på vattkoppsviruset. Barn som får cancerbehandling och utsätts för viruset kan bli mycket svårt sjuka, och dessutom måste vi ibland ge tung antiviral, förebyggande behandling till cancerbarn för att de ska kunna vistas i skola och förskola när vattkoppsviruset drar fram.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!