1 av 2
Peter Währborg.
2 av 2: Peter Währborg. Foto: Marie Hebelius-Svahn

Vart femte barn lider av stress

GÖTEBORG. Vart femte barn i Göteborg lider av stress. 

- Den största enskilda orsaken är avsaknaden av vuxna. Barn är extremt relationskänsliga, säger Peter Währborg, läkare och stressforskare i Göteborg.

Svenska barn är bland de friskaste i världen. Men då menar man den kroppsliga hälsan.

 – Psykosocial ohälso-problematik är den kanske vanligaste orsaken till ohälsa bland barn och unga. Många barn i vårt land mår inte bra, säger Peter Währborg.

 – Det finns mängder av bevis som styrker att barn är stressade och att de är mer stressade i dag än tidigare. 25 procent av flickorna i årskurs nio har regelbundna och svåra psykosomatiska symtom,

Flera varningssignaler

 När han talar om barn menar han främst högstadiebarn. De yngre barnen har det inte forskats så mycket kring.

Hur ser jag att mitt barn är stressad?

 – Först och främst genom ett ändrat beteende. Barnet präglas av irritation, frustration och aggression. Undandragande och nedstämdhet finns också. De första symtomen ser man oftast hos pojkar och de sistnämnda hos flickor.

 – Därefter kommer de fysiska besvären; ont i huvudet, ont i magen och insomningssvårigheter. Sömnsvårigheter har ökat och beror kanske på att de nattliga vanorna ändrats med datorspel och annat under nätterna.

Avsaknaden av vuxna

Hur många stressade barn finns det i Göteborg?

 – Det beror på hur man definierar det. Men ungefär en femtedel av de svenska barnen befinner sig i en eller annan form av stress. Men det behöver inte nödvändigtvis vara en farlig form av stress. 

Varför är barn stressade och mår dåligt?

 – Den största orsaken är för få vuxna i barnets liv. Varje störning i barns relationer innebär en ökad risk att för att utveckla stressreaktioner. Exempel på sådana kan vara separationer, att förlora en förälder på ett eller annat sätt.

Nedmonteringens pris

 – Kränkande särbehandling, som mobbning, är en annan orsak, liksom fysiska och psykiska övergrepp. Det sätter livs-långa spår. 

 Peter Währborg kritiserar nedmonteringen av skolan.

 – Skolsköterskorna gjorde förr en heroisk insats. Men antalet har minskat. Det är en typisk vuxenroll som är svår att definiera. Men de som finns kvar är väldigt duktiga.

En tidsfråga

Ägnar föräldrar för lite tid åt sina barn?

 – Ja, men då menar jag inte att mamma ska gå tillbaka till spisen. Det här är ett gemensamt vuxenansvar. Vi får inte låta barnen betala priset.

 – I dag har vi dessutom en utdragen pubertet. Därför är behovet av föräldrarna större i dag än tidigare.

Hinner man jobba heltid, göra karriär och ändå vara en bra förälder?

 – Nej, det tycker jag inte. Men det är oförskämt att säga att en ensamstående mamma ensam ska står för allt hos barnet. Den vuxne kanske inte måste vara just en förälder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!