1 av 3: Svenskarnas mest önskade skönhetsoperationer
Lucy Williams råkade riktigt illa ut.
2 av 3: Lucy Williams råkade riktigt illa ut. Foto: Today Tonight Australia
Så här såg hennes fransar ut efter behandlingen.
3 av 3: Så här såg hennes fransar ut efter behandlingen. Foto: Today Tonight Australia

Varningen för vanliga skönhets- behandlingen – kan göra dig blind

Hemmagjorda ögonfransförlängningar kan sluta illa.

Flera kvinnor vittnar om skräckupplevelser – som i värsta fall hade kunnat göra dem blinda.

En av dem är Lucy Williams, vars naturliga ögonfransar lossnade från ögonlocken efter behandlingen.

I det australiska tv-programmet Today Tonight Adelaide träffar vi ett antal kvinnor som har haft ordentlig otur i just det här området – och en av dem heter Lucy Williams, skriver Daily Mail.

Naturliga fransarna föll av

Lucy råkade ut för en riktig fuskbehandling, och märkte snart hur hennes naturliga fransar lossnade från ögonlocken. Samtidigt berättar hon att limmet orsakade stor smärta:

– I början kunde jag knappt köra i 45 minuter innan det gjorde för ont i ögonlocken på grund av allt lim, säger hon till programmet innan hon fortsätter:

– Mina ögonlock kliade och gjorde ont, och de hade dessutom klistrat ihop dem.

Nu berättar Lucy om mardrömmen. Foto: Today Tonight Australia

 

LÄS ÄVEN: 20-åriga Jessicas vädjan efter vanliga behandlingen 

Ytterligare en kvinna talar ut

När Lucy inte längre stod ut med smärtan konfronterade hon personen som gett behandlingen – som i sin tur hävdade att Lucy inte tagit hand om förlängningarna på korrekt sätt.

Hon är dock inte ensam om sin mardrömsupplevelse.

Lucy Williams råkade riktigt illa ut. Foto: Today Tonight Australia

Tahlia Rae berättar i programmet att hon bröt ihop totalt från  den outhärdliga smärtan som uppstod efter en ögonfransförlängning. Snart drabbades hon även av infektioner.

Kan leda till blindhet

Skönhetsexperter har enligt Daily Mail tidigare varnat om tvivelaktiga ögonfransförlängningar – och menar att de kan leda till ögoninfektioner, permanent förlust av naturliga fransar och i värsta fall blindhet.

I september förra året gick en kvinna från Perth i Australien ut med ett annat skräckexempel. Enligt Daily Mail arbetar hon på en professionell klinik – och fick besök av en tjej som råkat ut för en riktig bluffmakare.

Tjejens naturliga ögonfransar föll av. Foto: Facebook

– Hennes naturliga fransar var så skadade att de föll av när jag rörde vid dem, berättade hon – och uppmanade allmänheten att göra ordentlig research innan de valde ut en klinik att genomföra behandlingen på.

Svenska experten:

Även i Sverige har problematiken kring dåligt utförda ögonfransförlängningar diskuterats.

Kemikalieinspektionen undersökte år 2017 märkningen av limtuber från 25 olika företag och upptäckte brister i produktmärkningen för samtliga. I fyra av fallen ansågs bristerna så allvarliga att Kemikalieinspektionen anmälde företagen för miljöbrott, något som SVT Nyheter uppmärksammade förra året. 

Även i Sverige har problematiken diskuterats. Foto: Shutterstock

 

LÄS MER: Myndigheten varnar: Ögonfransförlängning kan vara hälsofarligt 

 

För att fransarna ska fästa snabbt används cyanoakrylat i limmet. Cyanoakrylat, som innehåller härdplaster, är allergiframkallande och potentiellt hälsofarligt.

Personerna som jobbar med fransförlängningar riskerar att drabbas av astmaanfall, kliande utslag, andningssvårigheter och tryck över bröstet. Även kunderna kan drabbas av allergiska reaktioner som kliande ögon, eksem med mera.

– Många i branschen är unga kvinnor som driver enmansföretag och det är vanligt att man utför behandlingen i hemmet där det inte finns rätt skyddsutrustning. Det är jätteviktigt att den här informationen kommer ut så att de blir medvetna om hälsofarorna och kan skydda sig, sa Barbro Sillrén till SVT Nyheter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!