Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Människor varnas för att sova med mobiltelefonen.Människor varnas för att sova med mobiltelefonen.Människor varnas för att sova med mobiltelefonen.
Varningen kommer från hälsodepartementet i USA.Varningen kommer från hälsodepartementet i USA.Varningen kommer från hälsodepartementet i USA.
1 AV 2
Människor varnas för att sova med mobiltelefonen.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Varningen kommer från hälsodepartementet i USA.
Foto: Colourbox

Varningen: Därför ska du aldrig sova med mobilen

Sover du med din smarta telefon i sängen? Då kanske du ska sluta. 

Efter rön om att signaler från mobiltelefoner kan skada oss går nu Kaliforniens hälsodepartement ut med en varning. 

Varningen kommer efter studier som länkar samman hög användning med bland annat cancer och infertilitet. Men osäkerheten kring om och hur mycket telefoner skadar är fortfarande stor. 

Cancer, tumörer, försämrad spermieproduktion och huvudvärk. 

Dessa åkommor länkas nu samman till högt användande av smarta telefoner, något som har fått hälsodepartementet i Kalifornien att gå ut med en varning.

Människor rekommenderas att sova med mobilen på avstånd – och inte ha den bredvid sig i sängen eller mot kroppen. 

Skälet är att signalerna som tar emot och sänder ut information, så kallad radiofrekvens, till och från mobilen skulle kunna orsaka skador på människan. 

Detta är emellertid inte bevisat, men hälsodepartementet skriver att olika forskningsrapporter pekar mot samma håll, samt att studier som gjorts visar på att det finns möjligheter för att långvarig och hög användning av mobiltelefoner kan orsaka dessa sjukdomar och åkommor.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna 

Listar råd för att skydda sig 

De är dock noga med att poängtera att inga studier fastslår ett samband, samt att forskare är oense kring telefonernas påverkan. 

Osäkerheten till trots så vill de varna och guida folk till en hälsosam användning. I varningen listas ett antal olika sätt för att minska exponeringen av dessa signaler. 

LÄS OCKSÅ: Sömnparalys – och fler läskiga grejer i sömnen 

Man bör till exempel alltid använda hands free snarare än att prata med luren mot örat. Vidare rekommenderas man att skicka sms i stället för att ringa, samt att lägga bort telefonen när man laddar ner eller skickar stora filer. 

Mobilen bör också bäras i en portfölj, ryggsäck eller handväska – inte i fickan nära kroppen, skriver departementet i sin text.