Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varning för mix av mediciner

Går du på tio olika mediciner eller fler? 

Då tillhör du den växande gruppen storkonsumenter som förbrukar nästan halva läkemedelsbudgeten. 

I en ny avhandling varnas för konsekvenserna.

FAKTA

Storkonsumenterna blir fler

• Under 2005–2008 ökade antalet svenskar som tar minst en receptbelagd medicin med 2,3 procent.
• Gruppen som tar tio mediciner eller fler ökade med 15,7 procent under perioden. Gruppen som tar fem mediciner eller fler ökade samtidigt med 8,0 procent.
• Storkonsumtion av läkemedel ökade i alla åldersgrupper utom den yngsta (noll till nio år).
• Nästan hälften av dem som samtidigt tar tio receptbelagda mediciner eller mer är under 70 år. Två tredjedelar av dem som tar fem mediciner eller fler är under 70.

Källa: Bo Hovstadius, Linnéuniversitetet (TT)

Trots den motsatta ambitionen hos läkarkåren, ökar hela tiden antalet patienter som äter tio olika läkemedel eller mer. Det gäller inte bara de allra äldsta, hälften av storkonsumenterna är under 70 år.

Pekar på risker

 

 En så hög medicinkonsumtion kan hota patientsäkerheten, hävdar Bo Hovstadius, som i veckan lägger fram en avhandling i biomedicinsk vetenskap vid Linnéuniversitetet i Småland.

 Han pekar på risken för att medicinerna antingen ska förstärka varandra eller blockera varandra. På grund av den stora mängden läkemedel, i Sverige finns cirka 5 000 olika godkända, är det omöjligt att förutse effekterna av alla läkemedelskombinationer.

Bara hälften tas

 

 ”Det är dessutom så att ju fler läkemedel som ordineras, desto sämre blir patientens följsamhet. Bara ungefär hälften av det som hämtas ut på apotek konsumeras, säger han till TT.

 För första gången har det varit möjligt att granska den totala läkemedelskonsumtionen i Sverige. Det är en följd av att alla inköp av receptbelagd medicin sedan fem år tillbaka registreras.

 Tanken var att läkarna genom en sådan registrering skulle få en överblick över patientens hela medicinförbrukning, men än så länge fungerar detta bara på ett fåtal ställen i landet. Det gör att läkarnas beslutsunderlag ofta är för dåligt, menar Bo Hovstadius.

Ifrågasätter frikort

 

 En av förklaringarna till den växande medicinförbrukningen är att patienterna driver på, en annan att nationella riktlinjer utarbetas för alltfler sjukdomstillstånd.

 - Problemet med riktlinjerna är att de inte är gjorda för multisjuka, säger Bo Hovstadius.

 Han ifrågasätter också dagens system med frikort på apoteket för alla som hämtat ut receptbelagd medicin för 1 800 kronor.

 - Man kan på goda grunder anta att stora resurser i dag läggs på mediciner som aldrig används och då kan man fråga sig om detta är vettigt. Det skulle vara bättre med en liten avgift för varje uttag, för man betalar inte för något som man inte kommer att använda.