Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 maj 2015 10:47

Varning för magsjuka efter gos med djur

Var noga med att tvätta händerna efter att du klappat ett djur.

Var noga med att tvätta händerna efter att du klappat ett djur.

1/3

Foto: Robin Aron Olsson

<span>Tidigare i maj drabbades flera personer av parasiten cryptosporidium efter att ha klappat kor på ett kosläpp utanför Hjo. Bilden är från ett annat kosläpp.</span>

Tidigare i maj drabbades flera personer av parasiten cryptosporidium efter att ha klappat kor på ett kosläpp utanför Hjo. Bilden är från ett annat kosläpp.

2/3

Foto: Joachim Wall

<span>Campylobacter, som framför allt finns hos nötboskap och får, kan orsaka besvärliga mag- och tarminfektioner.</span>

Campylobacter, som framför allt finns hos nötboskap och får, kan orsaka besvärliga mag- och tarminfektioner.

3/3

Klappa gärna djuren vid besök på lantbruk, djurparker och 4H-gårdar i sommar. Men var noga med att tvätta händerna efteråt – annars riskerar du svår magsjuka.

– Det är alltid viktigt att tvätta händerna när man har hållit på med djur. Det ska finnas möjlighet att tvätta med tvål och vatten och torka noga efteråt, helst med pappershandduk. Risken är annars att du får någon infektion, säger Margareta Löfdahl, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Djur bär på en rad olika smittor som kan orsaka sjukdom hos människa. Tidigare i maj drabbades flera personer av parasiten cryptosporidium efter att ha klappat kor på ett kosläpp utanför Hjo. Även bakterier som campylobacter, som finns hos till exempel fåglar, grisar, kor, hundar och katter, och ehec, som framför allt finns hos nötboskap och får, kan orsaka besvärliga mag- och tarminfektioner.

Fika inte i hagar

Särskilt viktigt är det att tvätta händerna innan man äter, samt att hjälpa till att tvätta små barns händer ofta med tanke på att de kan stoppa fingrarna i munnen.

– Förskole- och skolgrupper som besöker gårdar har kanske ofta med sig matsäck som ska ätas i anslutning – då är det jätteviktigt att man ser till att barnen tvättar händerna innan. Man ska inte heller fika i hagar bland djur, det är bättre att göra det en bit bort, säger Margareta Löfdahl.