Ur Kalla Fakta, 24 november 2013.

Varning för gift i vinerna på Systemet

Det behöver inte vara alkoholen som ger dig baksmälla.

Nu visar Kalla faktas granskning att fyra av de tio mest sålda vinerna på Systembolaget innehåller växt- och insektsgifter - som kan orsaka cancer, påverka levern och minska möjligheten att få barn.

- Om det varit vatten hade det fått beteckningen otjänligt, säger Jenny Kreuger, forskningsledare på Sveriges lantbruksuniversitet, till Kalla fakta.

De böljande kullarna är täckta av vinrankor. Solmogna druvor tynger ner grenarna och bönder går och plöjer jorden.

Men den gemytliga bilden av hur vinet produceras på små lokala vingårdar är bedräglig. Där härskar i stället allt som oftast en kemikalieindustri med bekämpningsmedel, tillsatser och konstgjorda smakämnen.

- Uppfattningen att vin är en naturlig vara är extremt tveksam. Det kan vara gjort av nästan vad som helst, säger Malcolm Gluck, vinskribent på brittiska tidningen The Guardian, till Kalla fakta.

 

Analyserade 10 boxar

Kalla fakta i TV4 har låtit analysera innehållet i Systembolagets tio mest sålda boxviner. Resultatet är omskakande.

Fyra av tio viner innehåller olika bekämpningsmedel som kan orsaka allt från allergier till cancer, påverka levern och minska möjligheten att få barn.

55 gånger mer än tillåtet

Analysen visar att halterna av bekämpningsmedlen är upp till 55 gånger högre än vad som är tillåtet i dricksvatten.

- Om det varit vatten hade det fått beteckningen otjänligt, säger Jenny Kreuger, forskningsledare på Sveriges lantbruksuniversitet, till Kalla fakta.

Samtidigt visar forskning vid universitetssjukhuset i Lund att symptom som människor ofta sätter i samband med baksmälla och att de druckit för mycket alkohol inte alls behöver bero på överkonsumtion - utan kan vara en allergisk reaktion.

Överläkare Morgan Anderssons forskningsteam står bakom tre olika studier som visar att vin kan orsaka andningsbesvär, snuva, huvudvärk, illamående och magbesvär.

- Det vi misstänker är tillsatserna eller pesticider, det talar det för, säger Morgan Andersson till Kalla fakta.

Tillsatser hålls hemliga

Vinindustrin har enligt EU rätt att tillsätta ett 60-tal olika ämnen i vin, men de behöver enbart redovisa de ämnen som innehåller sulfit, mjölk eller ägg. Det innebär att en rad tillsatser som är kända för att skapa allergi eller överkänslighet hålls hemliga.

- Jag tycker att man ska ha en ingrediensförteckning. Det är viktigt för den allergiska konsumenten, det kan vara livshotande om det blir fel, säger Ulla Edberg, enhetschef livsmedelverket, till Kalla fakta.

 

LÄS OCKSÅ: Vin - de dolda gifterna du inte visste om