Varning för dessa 15 matvaror!

Våra livsmedel är fullproppade med tillsatser. Här listan över matvaror du kan göra bäst i att skippa.

1. Euroshoppers eller Coop X-tras svarta oliver

Skokrämsfärgade, smaklösa. Dessa oliver har plockats medan de fortfarande är gröna, därefter lut- och syrebehandlats och svärtats med järnglukonat (E 579).

Se upp för: Urkärnade oliver om du inte gillar kemikalier.

2. Guacamoledip från Santa Maria

Innehåller löjliga 1,5 procent avokado men desto fler tillsatser. Du som brukar köpa färdiga tacos-kit bör ta en kritisk titt på dipsåserna.

Tips: Mosa en egen guacamole av avokado, lime, havssalt, vitlök och chili.

3. Icas surimisticks

En hårdprocessad blandning av svårsåld Alaska pollock, vatten, potatisstärkelse, stabiliseringsmedel, aromämne, smakförstärkare och färgämne. Inte ett uns krabbkött. Charmigare än så är inte frysdiskens rödaktiga pinnar, allmänt kallade crabsticks.

Tips: Be att få en norimaki utan crabsticks nästa gång du beställer sushi.

4. Crème Bonjour färskost

Mycket aromämnen, gelatin och stabiliseringsmedel men mindre ost. Crème Bonjours chèvre & örtost innehåller ynka 1,6 procent fransk getost, tillsatt som pulver!

5. Frödinges frysta Hallon & fläderpaj

Färgämne, modifierad potatisstärkelse, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, aromämne... Hur går det ihop med skrytet på
Frödinges hemsida? ”Vår Hallon & fläderpaj bakar vi med välkända och enkla ingredienser. Smaken och känslan blir som hembakad.”

6. Kellogg´s Rice Crispies Multi Grain

Riskorn som är så processade att de inte klarar sig utan kolaarom och två färgämnen. Kanske ändå inte det bästa sättet att starta dagen.
Tips: Kravmärkta flingor har få eller inga tillsatser.

7. Findus schnitzel med potatisgratäng

Innehåller ett 30-tal tillsatser – och för all del potatis, kött (10 procent), grönsaker och såsingredienser. Lita inte på fabrikanterna när de lovar att de rensat bort de värsta E-numren. Leta upp det finstilta. Hur stor är andelen råvaror? Varifrån kommer smak och konsistens?

8. Pågens crèmefyllda muffins

Naturliga råvaror och en smakupplevelse utöver det vanliga, utlovar bagerifabriken. Varför har de då behövt ta till flera aromämnen och brun karamellfärg för att fejka fram den rätta chokladfärgen på sina muffins?

9. Kalles randiga ägg, tubkaviar

Består av 20 ingredienser och bara 17 procent rom. Lägst romhalt och flest tillsatser bland alla kaviartuberna. Mest torskrom, 77 procent, finns i Ejderns orökta kaviar. Något Kravmärkt alternativ finns inte än.

10. Wasabröd sandwich skogens skatt, kantarellsmak

Kantarellhalten löjligt låg, 0,17 procent. Andelen tillsatser skamligt hög. Bl a maltodextrin, arom, stärkelse, laktos och surhetsreglerande medel.
Nyttig färdigsmörgås?

11. Quorn

En mögelsvamp (PTA-2684) som efter en lång, tillsatsrik
industriprocess får sin struktur och konsistens beroende på vilket kött den ska imitera. Oftast köttfärs eller kycklingfilétärningar. Ett mer konstlat livsmedel är svårt att tänka sig. Naturen är full av proteinalternativ för vegetarianer.
Se upp för: Quorn!

12. Findus fettfria majonnäs

Innehåller tre stabilieringsmedel och färgämnet titanoxid, som också används till solskyddskrämer. Riktig majonnäs görs av två ingredienser: ägg och olivolja/solrosolja. Här försöker Findus ta bort den ena.
Tips: Rör ihop din egen majonnäs av rumstempererade ingredienser, annars skär den sig.

13. Becels proactive margarin

Ospecificerat vegetabiliskt fett och olja, samt en lång rad konstgjorda tillsatser. Ändå är margarinet tre gånger dyrare än Arlas Bregott (med enbart tillsatta vitaminer). Kan det vara de påstått kolesterolsänkande växtstereolestrarna som är så dyra?
Tips: Vad är det för fel på smör?

14. Eldorados kokta skivade skinka

Skinkhalten är bara 80 procent, resten bindemedel för vatten och andra tillsatser. Liksom de flesta andra smörgåsskinkor är den gjord av sammanpressade bitar av tumlad köttråvara. Fusket har gått så långt att seriösa fabrikanter döpt sin äkta produkt till helmuskelskinka.
Tips: Det är lättare att hitta rökt än kokt skinka som håller måttet.

15. Hägges tårtbottnar

17 av ingredienserna är tillsatser med E-nummer i den här storsäljaren till barnkalaset. Hägge berömmer sig av att ha ”råvaror av högsta kvalitet”. Vad betyder det? Att man bara valt det finaste natriumpropionatet och de renaste polyglycerolestrarna? l