Foto: Ulf Palm

Varnar: Fler dör av<br />salt än trafikolyckor

Svenskarna saltar alldeles för mycket.

Nu vill Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord att vi ska ta det lugnt med saltkaret, vilket han skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Svenskarna gillar att salta maten och dagligen får vi i oss omkring 11 gram salt per dag, vilket nästan är dubbelt så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar.

Men det ihärdiga saltandet har konsekvenser.

Salt är en bidragande orsak till både hjärtinfarkt eller stroke, vilket drabbar omkring 55 000 personer varje år. Var fjärde person har också högt blodtryck.

Nu skriver Stig Orustfjord tillsammans med Louise Ungerth från konsumentföreningen Stockholm och Jan Bertoft från Sveriges konsumenter en debattartikel där de uppmanar till att man ska äta mindre salt.

"Svenskarnas höga saltintag får konsekvenser för hälsan är tydligt. Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor. Därför förordar vi att salthalten sänks samordnat, rakt över, i alla livsmedel", skriver Stig Orustfjord, Louise Ungerth och Jan Bertoft i Svenska Dagbladet.

"Alla företag måste ta ansvar"

I debattartikeln skriver de om att det inte är saltandet hemma vid matbordet eller vid spisen som är den största boven utan att det i stället är saltet i färdiga livsmedel som ost, kött- och charkprodukter, bröd och matfetter och hel- och halvfabrikatprodukter.

Därför föreslår artikelförfattarna att producenterna går ihop, och gemensamt sänker salthalten successivt och samtidigt rakt över, i alla livsmedel.

"Vi förordar att salthalten sänks samordnat, rakt över, i alla livsmedel. Alla företag måste ta ansvar. Annars vågar få ta första steget av rädsla för att bli bortvalda av konsumenterna. Det behövs ett samarbete inom livsmedelsbranschen för att gemensamt lägga upp en plan för detta", skriver artikelförfattarna i debattartikeln.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande