Barbro Bobäck kan kalla sig världens snabbaste 70-åring.
1 av 3: Barbro Bobäck kan kalla sig världens snabbaste 70-åring. Foto: Privat
Det var bara fyra år sedan Barbro Bobäck började med friidrott igen.
2 av 3: Det var bara fyra år sedan Barbro Bobäck började med friidrott igen.
Hon tränar varje dag.
3 av 3: Hon tränar varje dag.

Världens snabbaste 70-åring gör viral succé

Det är aldrig för sent att nå sina drömmar. Ett levande bevis på det är Barbro Bobäck, 71, som i somras tog hem världsrekordet i både 100 och 200 meter under VM i Lyon. Nu sprids hennes framgångssaga som en löpeld på nätet.

I augusti återvände Barbro Bobäck från veteran-VM i franska Lyon som världsmästare. 70-plussaren från Långshyttan i Dalarna kammade hem guldet i både 100 och 200 meter utomhus i det stora friidrottsmästerskapet.

– Nu kan jag kalla mig världens snabbaste 70-åring, säger Barbro Bobäck och skrattar.

Ända sedan hon började med friidrotten för fyra år sedan har det varit en framgångssaga utan dess like, där hon hela tiden har slagit nya rekord och höjt sina personliga mål.

 

Tog guld

Så sent som i våras deltog hon i sin första internationella tävling, veteran-EM i Polen. Där erövrade hon guldet i 60 meter inomhus.

– Det är så roligt att få åka på tävlingar och träffa alla dessa underbara veteraner. För oss är det inte att vinna som är viktigast, vi är med för att slå våra egna rekord. Sen råkade det gå väldigt bra för mig och det är förstås också väldigt roligt.

Allt började med att Barbro följde med sin dotter till ett crossfitpass. Där på gymmet träffade hon en kvinna i samma ålder som hon själv. Barbro frågade om kvinnan också tränade crossfit, det gjorde hon inte men däremot tränade hon friidrott.

I Barbros öron lät det märkligt med en 70-åring som tränade friidrott, men hon bestämde sig för att följa med på ett pass. Känslan när hon stod på banan var total lycka.

– Banorna nu är helt annorlunda mot hur de var när jag tränade friidrott som 20-åring. Det var fantastiskt att springa på det här underlaget, det gick så snabbt och lätt!

Nästa steg blev ett träningsläger där hon fick kontakt med en tränare som hjälpte henne att lägga upp ett program för träningen. Och bara några månader senare började hon delta i tävlingar.

– Jag fick bra tider och insåg att jag var snabb. Jag visste inte hur mycket man kunde klara i min ålder och ville se hur bra jag kunde bli.

 

I sociala medier

I en reklamfilm för Åhléns nya sportavdelning kan man inspireras av Barbros imponerande idrottsframgångar. Filmen delas nu för fullt i sociala medier.

– Det är jätteroligt att man uppmärksammar att även vi som har passerat 35 år tränar och tävlar. Vanligtvis sprids det väldigt lite i de här kanalerna.

Själv använder sig Barbro av sociala medier i lagom dos, och låter det inte äta upp alltför mycket tid.

– Jag använder Facebook när jag behöver. Instagram har jag också, men använder det sällan. Det är så mycket annat jag vill göra.

Med fyra barn, nio barnbarn och träning i någon form varje dag är det inte svårt att förstå var tiden tar vägen. Träningen varierar hon mellan löpning på friidrottsbana, orientering, styrketräning och promenader.

– I min ålder måste man lyssna på kroppen. Känner jag att ett pass har tagit hårt får det bli något lugnare dagen efter.

Till våren siktar hon på att delta i fler stora tävlingar, både SM och EM inomhus finns på agendan.

– Om jag får vara skadefri, förstås. Att träna och tävla är livskvalitet för mig. Jag blir stark, smidig och har så oerhört roligt, säger Barbro Bobäck.

 

Här kan du titta på filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=cdx15SAa_M4

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!