KRYDDOR SOM MEDICIN. Många kryddor har traditionellt använts mot allt från magknip till infektioner.
KRYDDOR SOM MEDICIN. Många kryddor har traditionellt använts mot allt från magknip till infektioner. Foto: Igor Dutina

Här är världens nyttigaste kryddor

Kryddor sätter inte bara smak på maten. De är även bra för vår hälsa - riktiga antioxidantboosters. Oregano, kryddnejlika och gurkmeja bara för att nämna några.
Här är kryddornas fem-i-topp-lista.

Lise Andersson

Många färska och torkade kryddor innehåller massor med antioxidanter. Antioxidanter mäts i ORAC per 100 gram matvara och rekommenderad dagsdos är 2500 ORAC.
Här är fem kryddor med extremt höga ORAC-värden:

Kummin

(76 800 ORAC)
Vanlig i ostar & brännvin
En av de kryddor som använts längst i Europa men ofta har en undanskymd plats i kryddskåpet. Kanske mest känd som krydda i ostar, brännvin och bröd. De torkade fröna har en skarp doft och kumminte är bra mot kolik och magknip.

Gurkmeja

(159 000 ORAC)
Bra mot hudproblem
Stark antioxidant som är bra mot inflammationer, reumatism, ledbesvär, hudproblem, magbesvär och gallsten. Innehåller färgämnet Curcumin med anti-inflammatoriska egenskaper som liknar ­kortison. Gurkmeja motverkar svamp och ­bakterier och används även till sårbehandling. Det finns plåster i Indien som innehåller gurkmeja.

Kanel

(267 000 ORAC)
Bra mot illamående
Superkrydda fullproppad med ­antioxidanter och bara två gram sägs motsvara drygt 1 kg färska tomater. Bakterie- och svampdödande. Förbättrar matsmältningen och är och bra mot illamående och diarré. En tesked kanel om dagen håller blodsockret på en jämn nivå. Om magen krånglar kan det vara bra strö lite kanel och kardemumma över morgonfilen så fungerar matsmältningen bättre och man slipper gaser.

Kryddnejlika

(314 000 ORAC)
Dämpar oro och nervositet
Bra mot infektioner i luftvägarna och slemlösande vid hosta samt hjälper mot hösnuva. Dämpar oro och nervositet. Lugnar magen och används mot kolik, gaser, illamående, dålig aptit och överskott på ­magsyra. Tuggar man långsamt på en kryddnejlika sägs det även lindra tandvärk.

Oregano

(200 000 ORAC)
Virusbekämpande effekt
Bra mot hosta, kikhosta och infektioner i mun och svalg. Men har också virusbekämpande effekt och hjälper mot dålig matsmältning. Oregano är också ett effektivt medel mot bakterier och svampar. Olja gjord på oregano brukar kallas naturens eget antibiotika och sägs stärka immunförsvaret.

Källa: US Department of Agriculture, svenskakryddforeningen.se, dietguiden.com, ”Hälsoflora” Maurice Messénge.