Värktabletter kan hindra stroke

Vanliga värktabletter kan göra att du slipper stroke, visar ny forskning.

Foto: Jupiter Images

Vanliga värktabletter kan göra att du slipper stroke, visar ny forskning.

Två vanliga, billiga läkemedel kan förebygga stroke eller mildra strokesymtom, visar internationella studier. De är paracetamol, till exempel Alvedon och Reliv, och blodfettsänkande statiner mot ont kolesterol, LDL.

Andra har också läst

Febernedsättande paracetamol kan lindra symtomen hos strokepatienter, visar en studie av nederländska forskare i tidskriften Lancet Neurology. De följde 1 400 patienter med temperaturer på mellan 36 och 39 grader och som fick paracetamol.
Strokesymtomen lindrades hos dem med 37–39 grader, ju högre temperatur desto bättre effekt av behandlingen.
- Studien stöder den svenska rekommendationen att ge Alvedon till strokepatienter med feber över 37,5, säger professor Per Wester, strokeenheten hos Norrlands universitetssjukhus i Umeå, till Svenska Dagbladet.

Ont kolesterol

Statiner som förebygger hjärtinfarkt kan också minska risken för slaganfall, rapporterar franska forskare i tidskriften Lancet Neurology.
Fransmännen skriver att behandling med statiner "är det största framsteget för att förhindra stroke" sedan acetylsalicylsyra, i till exempel Trombyl, och blodtryckssänkande medel. De har analyserat data från 24 studier med 165 000 deltagare. Materialet ligger i en databas i universitetsstaden Oxford i Storbritannien.
- För varje millimol som det onda kolesterolet LDL gick ned av statinbehandlingen minskade risken för att drabbas av slaganfall med 21 procent, skriver fransmännen.

"Intressant"

Statinerna minskar dessutom risken för förstadier till stroke: inflammation i blodkärlen, blockering av blodkärlen till hjärnan och bildande av blodproppar.
Per Wester säger till SvD att resultatet är intressant.
En av studierna som analyserats gäller patienter som överlevt stroke. De fick så kallad sekundär prevention, förebyggande behandling, med statin. Även den studien visade en skyddande effekt mot slaganfall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer