Foto: Igor Mojzes

Varför snarkar man egentligen?

Snarkningar uppstår när svalget blir för trångt.

Det kan bero på flera saker - som övervikt eller förkylning.

Men det finns flera sätt att komma till rätta med problemen.

Så länge du bor ensam: inga problem. Men de flesta har säkert delat hotellrum - eller levt - med någon som snarkar våldsamt. Du ska ha tur att somna före denna andra om du inte ska störas - och antagligen vara försäkrad med öronproppar för att inte väckas när det sätter i gång. Problem med snarkningar är en vanlig orsak till att många par tvingas ligga i separata sovrum.

 

LÄS MER: Stoppa snarkandet - 9 myter och sanningar

LÄS MER: Sluta snarka - lev längre

 

Och vad är det då som händer när oväsendet startar? Jo, när vi sover slappnar hela kroppen av, även musklerna i halsen. Svalget blir då trängre och kan hos vissa personer börja vibrera av luftflödet. Voilá: det omisskännliga snarkljudet uppstår.

Medan vissa bara snarkar ibland finns det andra som lider av återkommande besvär. Då kan det bero på flera saker. En vanlig faktor är övervikt, som gör att det blir mindre plats för organen, varvid luftvägarna täpps igen. Alkoholintag och rökning påverkar svalgväggarna respektive slemhinnorna med samma effekt.

Förkylning med nästäppa är också vanskligt, eftersom man börjar andas med munnen, vilket ökar risken för snarkningar. Att sova på rygg skapar i sin tur ett tryck mot luftvägarna.

För att komma till bukt med problemen kan man vidta flera åtgärder:

• Gå ner i vikt

• Dricka mindre

• Sluta röka

• Använda nässpray

• Vänja sig vid att sova på mage eller sidan

• Använda en bettskena (som hjälper till att öppna luftvägarna)

• Använda en andningsmask med slang (som via en apparat styr trycket i luften och håller svalget öppet)

Om man lider av sömnapné, det vill säga andningsuppehåll i mer än tio sekunder, bör man söka läkare, då det kan leda till allvarliga sjudomar.

3 fakta om snarkningar

*Hälften av alla vuxna snarkar ibland och 10-20 procent gör det regelbundet.

*Snarkning kan uppkomma hos alla djur som har lungor, till exempel hundar.

*Snarkning förknippas ofta med män, men kvinnor snarkar också. Dock i mindre utsträckning i barnafödande ålder, vilket härletts till könshormonet progesteron. (Även barn kan snarka, men då beror det oftast på problem med halsmandlarna.)

KÄLLOR: Apoteket och Wikipedia,

Aktuellt just nu