Varför gäspar man egentligen?

Alla gör det.

Men VARFÖR?

Den främsta förklaringen till att vi gäspar är att kroppen behöver syre.

Vi gör det när vi sovit för lite, är överansträngda, nervösa eller uttråkade. Samt när vi druckit alkohol eller tagit lugnande medel. Men trots åtskilliga studier kan inte forskarna tala om exakt varför vi gäspar, eftersom det tycks finnas flera orsaker bakom de reflexmässiga inandningarna, som sker med öppen mun. Den mest utbredda förklaringen är dock att vi gäspar när kroppen har syrebrist och behöver sätta fart på blodflödet för att "vakna". När vi är trötta andas vi långsammare - och får således ner mindre syre till lungorna.

Gäspning kan reglera temperaturen

Men det finns fler teorier bakom den halvautomatiska reflexen. Senare forskning pekar på att vi gäspar för att reglera temperaturen i hjärnan och skydda den mot överhettning. När vi drar ner kall luft i kroppen kyls huvudet ner.

Som de flesta nog noterat gäspar vi även när vi ser andra kippa efter andan, i verkligheten, på film eller bild. Det tros vara ett nedärvt uttryck för social kompetens. Studier visar att personer med hög empati "sympatigäspar" mer.

3 fakta om gäspningar

*Vi gäspar när vi sovit för lite, är trötta, överansträngda, nervösa eller uttråkade. Även när vi druckit alkohol eller tagit mediciner, som lugnande medel.

*Andra djurarter som gäspar är: apor, råttor, möss, marsvin, pingviner, fåglar, fiskar, reptiler samt hund- och kattdjur.

*Bland djur är gäspningar ett vanligt sätt att kommunicera. De kan fungera som varningsrop eller som en signal om att det är dags att sova.

KÄLLOR: Allt om vetenskap, Illustrerad vetenskap och Wikipedia.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!