Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vårda dina vinterfötter

Liten guide till allt du kan göra själv. 

Instängda i varma stövlar inomhus och frusna utomhus - nu behöver dina minst lika mycket omtanke som på sommaren.

Problemfötter?

Fotsvamp: Fotsvamp trivs i varma fuktiga miljöer (instängda skor). Det är en virusinfektion som måste behandlas med speciell kräm eller puder som finns receptfritt på apoteket. Byt strumpor varje dag och tvätta dem i minst 60 grader så att svampen dör – annars kan strumporna smitta dig på nytt. 

 Fotsvett: Är helt faktiskt doftfri men luktar illa i kontakt med smuts och bakterier. Tvätta fötterna ofta och torka noga, även mellan tårna. Gnugga dem med till exempel salubrin eller vinäger. Det finns också speciella antiperspiranter som blockerar svettkörtlarna (fotdeo). 

 Dessa ska dock användas med måtta. I extrema fall går det att behandla fotsvett med Botox (botulinumtoxin). 

 Läs mer på 

 www.akademikliniken.se.

 Hälsprickor: Har du problem med hälsprickor kan följande husmorsknep hjälpa. Koka havregrynsgröt och fyll två stora plastpåsar. Stoppa in fötterna och massera in gröten ordentligt. Trä på ett par varma yllestrumpor och låt verka i minst 20 minuter. Torka fötterna rena med en fuktig trasa. När huden spricker inifrån med hälsprickor som följd ska de inte filas eftersom det bara förvärrar problemet. Använd ett antiseptiskt medel (apoteket har med salicylsyra) och därefter en rik fotmask eller fuktkräm minst två gånger per dag. Trä gärna på en plastpåse och ovanpå det ett par strumpor, då tränger fukten bättre in i huden.

 

Tjock och skrovlig hud: Det vanligaste problemet. Mjuka upp fötterna med ett bad, torka noga, och ta några kraftiga tag med en fotfil eller pimpsten. Avsluta med en mjukgörande fotkräm.

 Liktorn: Vanligare ju äldre man blir då fotens fettlager tunnas ut. Undvik för trånga skor då detta är den främsta orsaken till att förhårdnader byggs upp. 

 Mindre liktornar är enklare att få bort genom att fila på dem lite varje dag, använda liktornsplåster och undvika skor med tryck. Större liktornar måste en fotvårds-specialist skrapa bort med skalpell (se medicinsk fotvård)..

 

Fixa Hemma-spa!

 Lägg en handfull havssalt i en balja med varmt vatten. Låt fötterna bli mjuka, torka av vattnet noga, även mellan tårna. Smörj in fötterna med lugna fasta tag med en vegetabilisk olja. Trä gärna på ett par rena 

 bomullssockor och låt oljan verka under natten som en fotkur.

 Medicinsk fotvård

 Medicinsk fotvård innehåller också fotbad, slipning och massage men fokuserar inte på det estetiska utan på direkta problem som fötterna kan tänkas ha, som nageltrång, liktorn, fotsvamp, spruckna hälar mer mera.

 

Pedikyr 

 Pedikyr är en kosmetisk behandling, oftast utförd av en hudterapeut. Fötterna blir rengjorda, slipade masserade och naglarna får en fin lackering.