Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Var femte svensk har inte råd att gå till tandläkaren

I dag avslöjar dina tänder om du är fattig eller rik.

Var femte svensk har inte råd att gå till tandläkaren, avslöjar en ny studie.

  Många går med trasiga tänder eller drar ut tänderna för att de inte har råd att laga dem, säger tandprofessor Björn Klinge.

Det är för dyrt att gå till tandläkaren. Ungefär var femte person har avstått från tandläkarbesök trots att de behövt gå dit – på grund av kostnaden. Det visar en ny studie i Örebro län. Socialstyrelsen har tidigare fått liknande resultat i andra studier. En ännu opublicerad enkätundersökning från riksförsäkringsverket avslöjar också att 14 procent av svenskarna inte varit hos tandläkaren på tre år eller mer. Detta trots att de allra flesta behöver gå till tandläkare vartannat år eller oftare. Tandläkaren Urban Allard på socialstyrelsen är mycket kritisk. – Det är förfärligt att människor utestängs från tandvård. Från att ha varit ett klasslöst tandsamhälle har Sverige blivit ett tandlöst klassamhälle. Låginkomsttagare, som ensamstående mammor, arbetslösa, invandrare och pensionärer, är särskilt utsatta.

Akuta besök ökar

 Hos tandläkarna ökar nu de akuta besöken, berättar Björn Klinge, professor i odontologi vid Karolinska institutet. – Människor går först när de får ont. När man inte går regelbundet och inte behandlar i tid medför det förstås en risk att sjukdomar som tandlossning kan utvecklas. – Fler och fler väljer att dra ut sina tänder av ekonomiska skäl. Om man biter av ett par tänder kan det kosta 16 000 kronor att laga. Det är en summa få snyter ur näsan. Välgörenhetsorganisationer får allt oftare hjälpa människor med tandläkarräkningen. Det berättar Anders Östman, informationsansvarig på Frälsningsarmén. – Det handlar alls inte bara om missbrukare, hemlösa och prostituerade. Fler och fler alldeles vanliga människor, som gör allt de kan för att klara vardagen, saknar pengar till tandvård. Många experter, däribland Björn Klinge, tycker att systemet måste göras om. –I dag tycks samhällets inställning vara att man får skylla sig själv om man får sjukdomar i munnen. Men munnen är en del av kroppen. Den borde ingå i den allmänna sjukförsäkringen, säger Klinge.