Foto: Olle Sporrong

"Vanligt med brist på D-vitamin i Sverige"

D-vitamin har seglat upp som det verkliga supervitaminet senaste åren.

Det har en rad viktiga funktioner, exempelvis är det viktigt för  immunförsvaret.

Studier har kopplat ihop D-vitaminbrist med ökad risk  för en många  olika sjukdomar. Utöver demens har man hittat samband med  exempelvis  depression, benskörhet, cancer, hjärtsjukdomar, diabetes,  parkinson och  influensa. 

 

Solen är vår största källa till D-vitamin. I Sverige är D-vitaminbrist ett särskilt problem vintertid. Och många svenskar har svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom sol och mat. Enligt livsmedelsverkets nya undersökning, då man undersökt D-vitaminnivåerna med hjälp av blodprov, får genomsnittskvinnan i sig för lite D-vitamin. 6,4 mikrogram per dag mot det rekommenderade 7,5, medan männen får i sig 7,6. I synnerhet är det unga kvinnor och män samt äldre som har brist. 

 

Förmodligen kommer re­kommendationerna för hur mycket D-vitamin vi ska ha per dag att höjas. I förslaget till nya nordiska närings­rekommendationer föreslås att gränsvärdet höjs från 7,5 till 10 mikrogram per dag för vuxna och från 10 till 20 mikrogram för äldre som är 70 år eller mer. Det betyder att ännu fler svenskar kommer att anses ha D-vitaminbrist.
D-vitamin verkar ha större betydelse än experterna tidigare vetat och många av oss får faktiskt i oss för lite. Därför måste läkare bli mer uppmärksamma på risken för D-vitaminbrist hos både äldre och yngre. Och det är förstås viktigt att forskningen om D-vitamin fort­sätter.

 

LÄS OCKSÅ: D-vitamin – får du tillräckligt?