Nässelutslag kan uppstå mycket snabbt, men går oftast tillbaka efter ett par dagar.
Nässelutslag kan uppstå mycket snabbt, men går oftast tillbaka efter ett par dagar. Foto: - -

Vanligt eksem kan vara dold sjukdom

Var femte svensk drabbas någon gång av nässelutslag ,urtikaria. För många är det okänt att nässelutslag kan bli både kronisk och livshotande.
 – Det finns allvarliga risker, vi har haft dödsfall, säger hudprofessor Christer Hansson.

Nässelutslag är en av de vanligaste hudsjukdomarna i Sverige. Benägenheten att få sjukdomen ligger dold, men en rad faktorer kan utlösa utslagen. Till de vanligare hör infektioner, mat, läkemedel, bi- och getingstick, latex, köld, värme, kyla och stress. Ofta är besvären övergående. Mindre känt är att sjukdomen kan bli kronisk.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

 

"Svårigheter att sova"

– Det är inte så ovanligt att man har återkommande utslag år efter år. Det kan ge koncentrationssvårigheter och svårigheter att sova. Kosmetiskt kan det också vara ett problem, säger Christer Hansson, professor i dermatologi vid universitetet i Lund. Enligt den senaste forskningen, som diskuteras på allergistämman i Malmö idag, beror kronisk urtikaria i vartannat fall på en autoimmun process – kroppen har helt enkelt blivit allergisk mot sig själv. Men många gånger går det inte att hitta någon orsak. Christer Hansson pekar på de potentiella riskerna. Urtikaria kan leda till systempåverkan som blodtrycksfall, andnöd, illamående och svullnader – kroppen hamnar i chock.

Nässelutslag vanligt bland barn

– Det är vanligt att barn får nässelutslag av kyla. De ska inte dricka kalla drycker och det är viktigt att de inte badar ensamma, säger han. Antalet svenskar som drabbas av latexutlösta nässelutslag har ökat. Dödsfall har inträffat när överkänsliga fått latexmaterial, som slangar, mot slemhinnorna. – Det är viktigt att man blir ordentligt utredd av läkare om misstanke finns. Jag tycker att läkare borde fråga alla patienter om de kan blåsa upp en ballong utan att svullna i läpparna, säger Christer Hansson.

FAKTA

Nässelautslag
Upphöjda kliande utslag, ofta viktiga med rodnande kanter.
Ofta går klådan och utslagen över efter ett par dagar.
Utslagen kan uppstå snabbt och försvinna snabbt igen eller flytta sig över kroppen.
Utslagen orsakas av att vissa ämnen kommer ut i vävnaden och vidgar blodkärlen, och vätska läcker från blodbanan ut i huden.
Det mest kända av ämnena är histamin.

Aktuellt just nu